Εκατό ανήλικοι πέρασαν τη νύχτα στη ζούγκλα του Καλαί

Δεν είχαν το δικαίωμα φιλοξενίας τους στο Προσωρινό Κέντρο Υποδοχής

Περίπου εκατό νεαροί μετανάστες πέρασαν τη νύκτα τους σε περιοχή όμορη προς τη ‘ζούγκλα’ του Καλαί, όπως ονομάζεται η παραγκούπολη στη βόρειο Γαλλία, που εκκενώθηκε και κατεδαφίσθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Οι νεαροί αυτοί, που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι ανήλικοι, δεν έχουν καταχωρηθεί σε αυτήν την προστατευόμενη ομάδα μεταναστών κι έτσι δεν είχαν το δικαίωμα φιλοξενίας τους στο Προσωρινό Κέντρο Υποδοχής (CAP) για τα ασυνόδευτα παιδιά, που δημιουργήθηκε πλησίον της ‘ζούγκλας’ κατά τη διάρκεια της διάλυσής της.

Έως σήμερα το πρωΐ, οι ανήλικοι κοιμόντουσαν ακόμη στους ‘τόπους διαβίωσης’ που υφίστανται στα νότια του παλαιότερου καταυλισμού, που είχε κλείσει τον Μάρτιο. Ορισμένοι εξ αυτών κοιμούνται στην εκκλησία και το τέμενος, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με εθελοντή της οργάνωσης αρωγής Care 4 Calais.

Περίπου 200 από τους νεαρούς ήδη είχαν περάσει την προχθεσινή νύκτα μέσα στο κρύο, μαζύ με άλλους μετανάστες που ακόμη ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να περάσουν μία των ημερών στην αντίπερα όχθη στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση, απηχώντας τις εκκλήσεις πολλών ΜΚΟ, χθες ζήτησε από τα Γαλλία να προστατεύσει τους ανηλίκους στη ζώνη του Καλαί, εκφράζοντας συνάμα την «έκπληξή της» για την ανακοίνωση της γαλλικής πλευράς, που ζήτησε από «τη Βρετανία να αναλάβει γρήγορα τις ευθύνες της και να υποδεχθεί τους ανηλίκους».