Η στιγμή της προσγείωσης σε ένα από τα δυσκολότερα αεροδρόμια του κόσμου

"Μόνο οι έμπειροι πιλότοι που έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση σε εξομοιωτή επιτρέπεται να πετούν εδώ"

Το παρακάτω βίντεο που κόβει την ανάσα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Τelegrpah travel, δείχνει τη στιγμή που ο πιλότος των Monarch Airlines, Robert Kooyman προσγειώνει το αεροσκάφος σε ένα από τα δυσκολότερα αεροδρόμια του κόσμου, στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μόνο οι έμπειροι πιλότοι που έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση σε εξομοιωτή επιτρέπεται να πετούν εδώ.

Το βίντεο, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, με το σχόλιο: "Όχι πολύ πριν από τις πτήσεις προς Ίνσμπρουκ ξεκινήσουν και πάλι! Δεν μπορώ να περιμένω! Μια απ' τις προϋποθέσεις ως πιλότος, πριν αρχίσεις τις πτήσεις σε αυτό το αεροδρόμιο, είναι να καθίσεις στο πτυσσόμενο κάθισμα, το κάθισμα πίσω από τη θέση του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη. Από εκεί παίρνεις μια ιδέα του αεροδρομίου! Αυτό γίνεται μετά την εκπαίδευση στον εξομοιωτή και αφότου πετάξεις μαζί με έναν εκπαιδευτή. Τότε, είσαι έτοιμος για το Innsbruck..".

Η κάθοδος στο εν λόγω αεροδρόμιο, είναι η πιο "δραματική" προσέγγιση από άλλο αεροδρόμιο της Ευρώπης καθώς το αεροσκάφος κινείται μέσα από δύσβατες κοιλάδες. 

Η προσέγγιση είναι γεμάτη με προκλήσεις για τον καπετάνιο του αεροσκάφους, ο οποίος είναι ο μόνος που επιτρέπεται να πετάξει το αεροπλάνο - ο συγκυβερνήτης δεν έχει τα προσόντα.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο το να προσγειώσει κανείς ένα αεροσκάφος στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο; Η κοιλάδα περιβάλλεται από υψώματα και βουνά. Περίπλοκες και σχεδόν αυτοσχεδιαστικές καθόδους χωρίς τη βοήθεια των οργάνων του αεροσκάφους, που δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου διάτμησης αέρα και των αναταράξεων σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που σχηματίζονται στο έδαφος, και ιδιαίτερα το φαινόμενο Foehn (καταβατικός ξηρός, θερμός άνεμος που πνέει στους πρόποδες ενός βουνού).