Το Facebook διέγραψε την ιστορική φωτογραφία με το κορίτσι των Ναπάλμ!

Οι λογοκριτές της θεώρησαν ότι αποτελεί προϊόν παιδικής πορνογραφίας

Οργισμένες αντιδράσεις στη Νορβηγία αλλά και σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε η απόφαση του Facebook να λογοκρίνει έναν διάσημο συγγραφέα και δημοσιογράφο για τη δημοσίευση της περίφημης φωτογραφίας από τους βομβαρδισμούς των αμερικανών στο Βιετνάμ, γνωστή και ως "το κορίτσι των Ναπάλμ". 

Το όλο θέμα ξεκίνησε πριν από περίπου δυο εβδομάδες, όταν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Tom Egeland, όπως αναφέρει ο ίδιος, λογοκρίθηκε από το Facebok για παραβίαση των όρων του μέσου. Σύμφωνα με τον Egeland το "προσβλητικό" ποστ ήταν η βραβευμένη με Πούλιτζερ εικόνα του φωτογράφου Nick Ut που απεικονίζει, γυμνή την μικρούλα Kim Phuk τη στιγμή που έτρεχε πανικόβλητη, μαζί με άλλα παιδιά και ενηλίκους, μετά από μια έκρηξη βόμβας Ναπάλμ, το 1972. 

Το γεγονός ότι η 9χρονη τότε kim ήταν γυμνή, διαγράφηκε από το Facebook καθώς οι λογοκριτές της θεώρησαν ότι αποτελεί προϊόν παιδικής πορνογραφίας. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη οργή των νορβηγικών social media αλλά και δημοσιογραφικών ενώσεων, με μοναδικό "όπλο" ενάντια στη λογοκρισία το ποστάρισμα της φωτογραφίας θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ιστορική εικόνα. 

Ταυτόχρονα, η νορβηγική εφημερίδα Dagsavisen, επικοινώνησε με το ίδρυμα της 53χρονης σήμερα Kim Phuc, η οποία δηλώνει αντίθετη με την απόφαση αυτή του Facebook. 

"Η Kim είναι εξαιρετικά λυπημένη με αυτούς που εστιάζουν στο γυμνό της ιστορικής αυτής φωτογραφίας, αντί να δουν  το δυνατό μήνυμα που μεταφέρει", ανέφερε εκπρόσωπος της Kim, Anne Bayin.  

Ο αρχισυντάκτης της Aftenposten απάντησε με ανοιχτή επιστολή και βίντεο προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δημιουργό του Facebook, δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τη λογοκρισία.