Θέμα ανεξαρτησίας από τη Βρετανία θέτει η Σκωτία εξαιτίας του Brexit

Η πρωθυπουργός της χώρας ανοίγει διάλογο θέτοντας θέμα απόσχισης προκειμένου η Σκωτία να παραμείνει στην ΕΕ

Το «ΝΑΙ» στο Brexit που είπαν οι Βρετανοί, απομονώνει τη χώρα όχι μόνον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού αλλά υψώνει «σύνορα» και στο ίδιο το νησί της Γηραιάς Αλβιώνας.

Η Σκωτία θέτει θέμα ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία πλέον, καθώς η χώρα δεν επιθυμεί να ακολουθήσει το Λονδίνο στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανοίγει επισήμως δημόσιο διάλογο με θέμα την ανεξαρτησία της χώρας, ζητώντας από τους πολίτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μετά τις "σεισμικές αλλαγές" που έφερε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Για να διασφαλισθεί ότι οι φωνές όλων θα ακουστούν σε αυτούς τους καιρούς όπου όλα έχουν αλλάξει", η Νίκολα Στέρτζον ανοίγει δημόσιο διάλογο τόσο με τους τους βουλευτές του κόμματός της, του SNP, αλλά και με τους πολίτες της Σκωτίας, με την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί ρητά επιλογή.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η Σκωτία πήγε σε δημοψήφισμα με θέμα την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δημοψήφισμα, με μια πολλή σοβαρή διαφορά 10 μονάδων, επικύρωσε την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το κυβερνών στη Σκωτία, SNP, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε παράγοντα-κλειδί για την έκβαση εκείνης της ψηφοφορίας. Κατά συνέπεια, μετά την απόφαση της χώρας υπέρ του Brexit, η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι επιλογή για τους πολίτες της, που ψήφισαν με πλειοψηφία 62% υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ένωση.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συσχετισμοί αρχίζουν να μεταβάλλονται υπό τη σκιά της επιλογής του Brexit. To αποτέλεσμα ενός νέου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Όμως, ένα νέο "όχι" θα αποδεικνυόταν πολιτικά μοιραίο για τη Νίκολα Στέρτζον, μία από τις πλέον αξιοσέβαστες πολιτικούς της Βρετανίας.