To Brexit αλλάζει ριζικά το τοπίο στην Ευρώπη

Ένα βήμα με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έκανε η Μεγάλη Βρετανία

"Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια", είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.

Ένα βήμα με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έκανε η Μεγάλη Βρετανία ψηφίζοντας υπέρ του Brexit.

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε ξεκάθαρα αν τελικά  η Μεγάλη Βρετανία θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη, αν και όλα δείχνουν ότι το Brexit προηγείται ξεκάθαρα. Η σημερινή μέρα θα αποδειχθεί ιστορική τόσο για το μέλλον της Αγγλίας, όσο και για την Ενωμένη Ευρώπη, καθώς θα ταρακουνήσει τα  θεμέλια της ηπείρου.

Υποχώρηση της στερλίνας - Αναταραχή στις αγορές

Η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάριο τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο πέφτει κατά 5% , εξαιτίας του φόβου του Brexit. 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολ. το βαρέλι στα 48,58 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.

Φάρατζ: Να παραιτηθεί αμέσως ο Κάμερον

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως».

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού ευρωφοβικού κόμματος δήλωσε επίσης ότι "αρχίζει να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο", τη στιγμή που η επιλογή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο 51,7% των ψήφων μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 200 από τις 382 περιφέρειες της χώρας.

"Πλέον , τολμώ να ονειρευθώ ότι ο ήλιος θα ανατείλει σε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Φάρατζ.

"Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη νίκη των αληθινών ανθρώπων, των καθημερινών ανθρώπων".

"Το καταφέραμε για ολόκληρη την Ευρώπη. Ελπίζω ότι αυτή η νίκη θα διαλύσει αυτό το αποτυχημένο σχέδιο και θα μας οδηγήσει προς μία Ευρώπη κυρίαρχων κρατών".

"Ας ξεφορτωθούμε την ευρωπαϊκή σημαία, των Βρυξελλών και όλου αυτού του πράγματος που έχει αποτύχει. Ας ανακηρύξουμε την 23η Ιουνίου ημέρα της ανερξαρτησίας μας", δήλωσε ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους υποστηρικτών του Brexit.