Τελεσίγραφο ΕΕ: Κάντε ό,τι σας ζητάμε αλλιώς σε 3 μήνες Σένγκεν τέλος

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα υιοθετεί η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων 28 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει όλα τα μέτρα που της έχουν απαιτήσει, τότε ξεκινούν διαδικασίες για την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν με την επιβολή ελέγχων στα σύνορα. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters που μεταδίδει την πληροφορία, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ουσιαστικά κανείς δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει πράγματι να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα που της ζητούν οι Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί πάντως ότι κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας ήδη έχουν επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για να συγκρατήσουν τις τεράστιες ροές προσφύγων.

Σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν, αν οι περιστάσεις το επιβάλλουν μπορούν να επανέλθουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των χωρών έως και για 2 χρόνια.

Η περίοδος που δίδεται στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τα μέτρα είναι 3 μήνες, δηλαδή ως τον Μάιο, και πιθανότατα θα ξεκινήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. Τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.