Κοντά σε συμφωνία ΕΕ – Τουρκία: Χρήματα και βίζα για συγκράτηση μεταναστών

Το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία φαίνεται πως ήδη συντάσσεται με τις δυο πλευρές να έχουν ήδη συμφωνήσει στις ανταλλαγές και τις συναλλαγές, στους όρους υπό τους οποίους δηλαδή η Άγκυρα θα συγκρατήσει προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του ευρωπαϊκού Τύπου, που καλύπτουν τη σύνοδο, η Τουρκία θα εγγυηθεί καλύτερη φύλαξη των συνόρων της ενώ θα θα ανοίξει την αγορά εργασίας στους πρόσφυγες, καθώς και θα επιτρέψει στα παιδιά προσφύγων να πηγαίνουν στα σχολεία.

Σε αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, ποσό που είναι πιθανό να επανακαθοριστεί στο μέλλον.

Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται να καταργήσει τη βίζα για τους τούρκους υπηκόους από τον Οκτώβριο του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι οι Τούρκοι θα παίρνουν πίσω τους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της σε χώρες της ΕΕ.

Πρώτα θα καταργηθεί η βίζα για φοιτητές και επιχειρηματίες.

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες τόνισαν ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θέση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και επομένως θα πρέπει να αναθερμανθεί, «μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».

Όσον αφορά στο ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα Τούρκων πολιτών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προβάλει το ζήτημα, συνδέοντάς το με την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχετικά με τη «μίνι Σύνοδο» μεταξύ των οχτώ χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα) που συνεδρίασε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν θερμά το θέμα της επανεγκατάστσης των προσφύγων και συζήτησαν τις προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.