Πόλεμος… χημικών στο Παρίσι την παραμονή της Διάσκεψης για το Κλίμα

Πόλεμος χημικών και δακρυγόνων στο Παρίσι, την παραμονή της μεγάλης Διάσκεψης για το Κλίμα που διοργανώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα, στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Γάλλοι αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έριξαν δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα. Περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Η αστυνομία έριξε χημικά εναντίον ορισμένων διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε «100 προσαγωγές» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των διαδηλωτών που αντιτίθενται στη Σύνοδο για το Κλίμα COP21, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Επρόκειτο για βίαιες ολιγομελείς ομάδες που επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης πετώντας αντικείμενα» όπως για παράδειγμα πλαστικές μπάλες, επισήμανε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης, ο οποίος διευκρίνισε επιπλέον ότι κανείς από τους αστυνομικούς ή τους διαδηλωτές δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.