Κλείνουν τα σύνορα της κεντρικής Ευρώπης για πρόσφυγες και μετανάστες

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Αδιέξοδο φαίνεται να επικρατεί στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη, με δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να προσπαθούν να βρουν “περάσματα” προς την δική τους Γη της Επαγγελίας. 

Οι γερμανικές αρχές ελέγχουν πλέον αυστηρότατα τα σύνορα της χώρας- κυρίως με την Αυστρία - μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ έκλεισε σήμερα ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία.  

Μάλιστα, η Αυστρία στέλνει προληπτικά στα σύνορά της δυνάμεις του στρατού, για την αντιμετώπιση πιθανών επεισοδίων. Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές της Ουγγαρίας, και ενεργεί συμβουλευτικά ως προς το πως να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες εισροές μεταναστών από τη Σλοβενία.

Από την πλευρά της, η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και οι εργασίες κατασκευής του φράχτη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς- στα έργα συμμετέχουν ακόμα και κρατούμενοι φυλακών. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, όσοι μετανάστες ή πρόσφυγες επιχειρήσουν να περάσουν το φράχτη, θα τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση.

Για να προλάβουν το κλείσιμο των συνόρων, δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να περάσουν σήμερα τα σερβο-ουγγρικά σύνορα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ουγγρική ιστοσελίδα Index-hu, η Σερβία θα προσπαθήσει να ωθήσει προς την Ουγγαρία περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αύριο, η Βουδαπέστη - η οποία επικρίνεται για την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων -θα ρίξει στη μάχη τον στρατό. 

Φθάνοντας στην Ουγγαρία, οι άνθρωποι αυτοί θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία. Δεδομένου όμως ότι πλέον τα περάσματα θα είναι κλειστά, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί, αναμένεται να είναι εκρηκτική. 

"Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους», επισημαίνουν ο γερμανικός και αυστριακός τομέας της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Μια ελπίδα για να δοθεί λύση στην υποδοχή προσφύγων και να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα το σχέδιο κατανομής για 160.000 του Γιούνκερ, είναι η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Πυροδοτώντας το ήδη εκρηκτικό κλίμα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγόρησε σήμερα "την ευρωπαϊκή αδράνεια" που ανάγκασε το Βερολίνο να κλείσει τα σύνορα, αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι "η αίτηση ασύλου δεν έχει όρια". 

Από την πλευρά της η Γαλλία έχει δηλώσει ότι πρέπει «σίγουρα» η Ουγγαρία να διαλύσει αυτόν τον φράκτη και η ΕΕ να διεξαγάγει μια «σοβαρή και αυστηρή συζήτηση» με τους Ούγγρους ηγέτες, ενώ έχει επικρίνει - διακριτικά- και την Γερμανία για την απόφαση της να κλείσει τα σύνορα.