Ξέσπασμα Γιουνκέρ για τα ΟΧΙ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πλακάτ με το ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα, φωνές, χέρια να χτυπούν στο τραπέζι και κάποιος να φωνάζει: "δεν θα με φιμώσουν... δεν είμαστε λακέδες". Οι επόμενες μέρες του ελληνικού δημοψηφίσματος δεν βρίσκουν μόνον την Ελλάδα στα όρια της κατάρρευσης αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε κρίση... ταυτότητας και ύπαρξης!

Η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο ήταν κάτι παραπάνω από επεισοδιακή! Ευρωβουλευτές πολλών χωρών ύψωσαν πλακάτ με το σύνθημα του ΟΧΙ για το ελληνικό δημοψήφισμα. Άλλοι ως συμπαράσταση προς την Ελλάδα και άλλοι για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς και να "μπουν στο μάτι" των Ευρωπαίων αξιωματούχων (και ο ένας στόχος δεν αναιρεί τον άλλο βέβαια).

"Δεν θα επιτρέψω να με φιμώσουν" φώναξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μέσα στο ΕΚ και πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο "δεν είναι χάρτινος τίγρης". Ενώ υπερασπίστηκε και τον πρόεδρο του, Μάρτιν Σουλτς λέγοντας πως "δεν είναι λακές κανενός"!

Φανερά εκνευρισμένος με τον γερμανικό Τύπο, ο Γιούνκερ συνέχισε λέγοντας: "Αλλά να μην χαίρεστε πολλοί, εκ των προτέρων! Για το ελληνικό δημοψήφισμα δεν είπα τίποτα ούτε την Κυριακή το βράδυ, ούτε χθες, γιατί μερικές φορές πρέπει να γίνεται αυτό, δηλαδή πρέπει να σκεφτόμαστε πριν πάρουμε το λόγο....και αυτό αφορά και όσους φωνάζουν εδώ πέρα. Όχι δεν κρύβομαι. Θα μιλήσω για πρώτη φορά για το ελληνικό ζήτημα εδώ, γιατί εδώ είναι ο χώρος της δημοκρατίας" είπε.

Και συνέχισε σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τους ρόλους των θεσμών της ΕΕ που βρίσκονται υπό έντονη αμφισβήτηση πανταχόθεν, ίσως την πιο έντονη από ιδρύσεως τους: "Για το θέμα της Ελλάδας ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε συχνά αντικείμενο επικρίσεων... Ορισμένοι θα ήθελαν να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πολιτικό όργανο και να εκφράζεται πολιτικά, ενώ άλλοι θέλουν να αποτελείται από ουδέτερους υπαλλήλους υψηλού επιπέδου.

Δεν είμαι ουδέτερος υπάλληλος υψηλού επιπέδου. Είμαι πολιτικός. Και το βρίσκω περίεργο ότι για τα θέματα της Ελλάδας και του μέλλοντος της Ευρωζώνης, όλοι μπορούν να μιλάνε λέγοντας τη γνώμη τους και όχι ο πρόεδρος της Επιτροπής"!

Γυρνώντας προς τον Μ. Σουλτς είπε: "Τι θέλουμε από τον πρόεδρο του ΕΚ να μιλάει μέσα στο Συμβούλιο και όταν βγαίνει να μην ξαναμιλάει έως ότου ξαναμπεί στο Συμβούλιο; Το ΕΚ δεν είναι χάρτινος τίγρης. Ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης και μεταξύ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, όπου συχνά παρεμβαίνει, ακόμα και εάν δεν έχει σαφή εντολή, ορισμένες φορές διευκρινίζει, το ΕΚ δεν είναι χάρτινος τίγρης και ο πρόεδρός του δεν είναι λακές κανενός, μπορεί να μιλάει".  

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters