Δημοψήφισμα: Πανηγυρίζουν Λεπέν, Φάρατζ, Podemos – Bρυχώνται οι Γερμανοί

Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο είναι το ΟΧΙ που επικρατεί σαφώς πλέον στο ελληνικό δημοψήφισμα. Οι αρχηγοί των κομμάτων ευρωπαϊκών κρατών σχολιάζουν το αποτέλεσμα.

Από τις πρώτες, πανηγυρικές όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις για το αποτέλεσμα ήταν αυτή του "αδελφού" κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία των Podemos. "Τα αδέλφια μας οι Έλληνες λένε στους οικονομικούς δικτάτορες ότι κανένας δεν μπορεί να παίζει με τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια" σχολιάζουν οι Podemos ενώ ο επικεφαλής τους Π. Ιγκλέσιας, απηύθυνε πανηγυρικό χαιρετισμό προς την Ελλάδα στο Twitter. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό δημοψήφισμα είναι σημαντικό "χαρτί" στο επικοινωνιακό οπλοστάσιο των Podemos καθώς σε έξι μήνες γίνονται εκλογές στην Ισπανία και οι δημοσκοπήσεις στη χώρα δίνουν τους Podemos να έρχονται στήθος με στήθος με τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της χώρας.

Πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα Λεπέν και Φάρατζ

Πανηγυρική υποδοχή του ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα δημοψήφισμα από τους ακροδεξιούς της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ στην Βρετανία."Η νίκη του “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα είναι μία νίκη του λαού ενάντια στην ευρωπαϊκή ολιγαρχία. Είναι ένα “όχι” ελευθερίας, επανάστασης κατά των ευρωπαϊκών όρων που θέλουν να επιβάλλουν το κοινό νόμισμά τους με κάθε κόστος, παρά την πιο απάνθρωπη και αντιπαραγωγική λιτότητα. Οι λαοί επέστρεψαν" έγραψε η Μ. Λεπέν. "Το σχέδιο της ΕΕ πεθαίνει. Είναι φανταστικό να βλέπεις το κουράγιο του ελληνικού λαού απέναντι στο πολιτικό και οικονομικό bullying από τις Βρυξέλλες", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Φαράτζ του εθνικιστικού βρετανικού κόμματος.

Βρυχώνται οι Γερμανοί αρχηγοί των κομμάτων

"Ο Τσίπρας προκάλεσε μια καταστροφή και τώρα πρέπει να δει πώς θα μαζέψει τα κομμάτια. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για λύση σε 48 ώρες" δήλωσε ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών του συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

"Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα", γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ και προσθέτει ότι το δημοψήφισμα δεν αφορούσε την παραμονή στο ευρώ, αλλά την πορεία λιτότητας. "Ο λαός μίλησε νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας", γράφει η κυρία Κίπινγκ.

"Δεν μπορείς να ανατινάξεις την Ελλάδα εκτός Ευρώπης", δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας. "Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα για αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας", δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους.

Ο Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: "Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;".