Ακτιβίστρια κατά των εξώσεων η νέα δήμαρχος Βαρκελώνης

Ισχυρό πλήγμα και μήνυμα για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, στις περιφερειακές εκλογές. Οι πολίτες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας έστειλαν προειδοποιητικό σήμα στο κυβερνών κόμμα και εξέλεξαν υποψηφίους υποστηριζόμενους από τους Podemos και άλλες αριστερές πλατφόρμες. Ειδικότερα στην Βαρκελώνη, δήμαρχος εξελέγη η πρώην ακτιβίστρια Άντα Κολάου (Ada Colau), επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού που υποστηριζόταν από τους Podemos. Η Κολάου υπήρξε μια από τις πιο μαχητικές ακτιβίστριες του κινήματος κατά των εξώσεων στην Ισπανία και είχε συχνά προβλήματα με την αστυνομία που την είχε συλλάβει σε αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες.

Η ίδια η Κολάου χαρακτήρισε τη νίκη της "νίκη του Δαβίδ κατά του Γολιάθ".

Από τη σύλληψή της στη διάρκεια διαμαρτυρίας το 2011

Η νίκη του συνασπισμού υπό την Κολάου αποτελεί πλήγμα όχι μόνον κατά του κυβερνώντος κόμματος αλλά και κατά του καταλανικού αποσχιστικού κινήματος αφού κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Στο νήμα μάλιστα το Λαϊκό Κόμμα δεν έχασε και τη Μαδρίτη. Η συμμαχία AhoraMadrid γύρω από το Podemos ήταν τελικά δεύτερη σε ψήφους (31,9%) μετά την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράνθα Αγκίρε.

Στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα υπέστη τεράστιες απώλειες γιατί αν και βγήκε πρώτο σε ψήφους, τα ποσοστά του κατακρημνίστηκαν και είναι τα χαμηλότερα εδώ και 20 χρόνια με το PP να χάνει ακόμη και το 15% της δύναμής του σε σχέσει με το 2011.