Διχάζει τους Γερμανούς η τρελή καμπάνια της Bild κατά της Ελλάδας

Ανάμικτες αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η καμπάνια της εφημερίδας Bild κατά της παράτασης της δανειακής σύμβασης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία από τη γερμανική Βουλή την Παρασκευή.

Η καμπάνια, με τίτλο “ΟΧΙ άλλα δισεκατομμύρια για τους άπληστους Έλληνες”, καλεί τους Γερμανούς πολίτες που συμφωνούν με το σύνθημα αυτό να βγάλουν μία selfie με το σχετικό άρθρο της εφημερίδας (το οποίο διατίθεται και σε μορφή .pdf ώστε να μπορεί κάποιος να το κατεβάσει και να το εκτυπώσει) και να τη στείλουν στην Bild με e-mail.

Ήδη, η γερμανική εφημερίδα έχει δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της περισσότερες από 80 φωτογραφίες Γερμανών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, με το όνομά τους, την ηλικία τους και το επάγγελμά τους.

Όμως δεν είναι ανταποκρίθηκαν όλοι στο κάλεσμα της Bild. Μάλιστα, ένας χρήστης του Twitter, αντί να φωτογραφηθεί με το σλόγκαν της Bild, προτίμησε να φωτογραφηθεί με ένα φύλλο χαρτί στο οποίο αναγράφεται η φράση: “ΟΧΙ άλλα 0,80 ευρώ για την ηλίθια Bild!”.

Πέραν των αντιδράσεων από απλούς πολίτες, η καμπάνια της Bild προκάλεσε και την αντίδραση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως η Bild “ξεπέρασε τα όρια”.

"Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Ελλάδα μπορεί σε κάποιους να αρέσει και κάποιοι να την απορρίπτουν. Μια εκστρατεία, όμως, η οποία θέλει να επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις, δεν εμπίπτει στην περιγεγραμμένη αποστολή της δημοσιογραφίας. Το γεγονός ότι τα λαϊκά ΜΜΕ υιοθετούν μια διαφορετική γλώσσα και ένα άλλο δημοσιογραφικό στιλ, είναι φυσικό. Η πρωτοβουλία, όμως, της Bild με την "selfie" ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής εκστρατείας", αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μίχαελ Κόνκεν, και προσθέτει ότι, με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας ολόκληρος λαός δυσφημείται για τις λανθασμένες αποφάσεις των πολιτικών του στα οικονομικά.

"Η ανασφάλεια για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στη Γερμανία είναι μεγάλη", συνεχίζει ο κ. Κόνκεν και καταλήγει τονίζοντας ότι σε αυτή την κατάσταση είναι καθήκον όλων των Μέσων η ευρεία και κριτική κάλυψη του θέματος, αλλά όχι η έναρξη μιας πολιτικής εκστρατείας.