Τρομο-πανικός παραλύει την Ευρώπη μετά το Charlie Hebdo

Λήδα Δεληγιάννη

Το φάντασμα των πρωτοφανών επιθέσεων στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο από ισλαμιστές εξτρεμιστές, μέσα στο κέντρο της Ευρώπης, το Παρίσι, στοιχειώνει τη Γαλλία αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Κύματα παράλυσης από το φόβο ενός θρησκευτικού πολέμου, μέσα στο ίδιο το ευρωπαϊκό έδαφος, και όχι σε κάποια εστία λιγότερο ή πιο μακρυά από την Ευρώπη (βλ. Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος και άλλες χώρες) μεταδίδονται στην κεντρική Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που έχουν σχετικά μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες.

Ο πανικός μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης επηρεάζει και τις εβραϊκές κοινότητες.

Η χθεσινή επιχείρηση στο Βέλγιο, που βάφτηκε με αίμα, με στόχο την εξάρθρωση πυρήνα ισλαμιστών που επέστρεψε στη χώρα από τη Συρία, έδειξε πως τα κρούσματα δεν είναι μεμονωμένα. Ενώ όσο "αποκεντρωμένοι" και "αυτόνομοι" και αν είναι οι τζιχαντιστικοί πυρήνες αυτοί, η ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους, έστω και ως φαντασίωση μεγαλείου, φουντώνει τον εξτρεμισμό των ισλαμιστών, ακόμη και δεύτερης γενιάς.

Σήμερα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι κλείνει για προληπτικούς λόγους το μοναδικό ορθόδοξο εβραϊκό σχολείο της χώρας έκλεισε σήμερα προληπτικά στον απόηχο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Βέλγιο.

Η ολλανδική κρατική τηλεόραση (για λόγους πολιτικής ίσως;) έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη απειλή εναντίον του σχολείου Cheider που βρίσκεται στο Άμστερνταμ αλλά το κλείσιμο είναι καθαρά "πρόληψη".

Πάντως, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο (και από χθες ακόμη περισσότερο) σε εβραϊκά σχολεία της Ολλανδίας αλλά και σε σημαντικά εβραϊκά μνημεία (τουριστικά και μη) έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικά μεταξύ των μνημείων αυτών είναι το Σπίτι της Άννας Φρανκ και το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο στο Άμστερνταμ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών είχε δεχτεί επίθεση τον περασμένο Μάιο, με τέσσερις νεκρούς.

Διαβάστε σχετικά: Ο μακελάρης των Βρυξελλών, απαγωγέας δυτικών στη Συρία;

Φαίνεται πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός ανοίγει διπλό ίσως και τριπλό μέτωπο εναντίον της Δύσης με στόχο τόσο τον εβραϊσμό όσο και το χριστιανισμό αλλά και το δυτικό τρόπο ζωής εν γένει.

Τα χτυπήματα του περασμένου Μαΐου στις Βρυξέλλες, η επίθεση στον Καναδά, τα πρόσφατα χτυπήματα στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, δεν μπορούν πλέον να εξεταστούν ως μεμονωμένα χτυπήματα. Γιατί ακόμη και αν "επιχειρησιακά" διοργανώθηκαν όντως από αυτόνομες ομάδες που δρουν στο όνομα της τζιχάντ, είναι σαφές ότι επηρεάζουν ενεργούς αλλά και επίδοξους τζιχαντιστές για περαιτέρω χτυπήματα εναντίον του "δυτικού εχθρού" και μάλιστα μέσα στις ίδιες τις πατρίδες των δυτικών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Gatestone Institute, BBC