Οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν όμηρο αφού πήραν λύτρα

Ένας 53χρονος δάσκαλος από τη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Μπόλαμ (David Bolam), τον οποίο κρατούσαν όμηρο οι τζιχαντιστές, αφέθηκε ελεύθερος αφότου πληρώθηκαν λύτρα στους απαγωγείς του.

Ο 53χρονος Μπόλαμ ήταν διευθυντής ενός σχολείου στη Βεγγάζη. Απήχθη τον περασμένο Μάιο. Στη συνέχεια, οι εξτρεμιστές που τον κρατούσαν είχαν δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που ο Μπόλαμ έλεγε πως ήταν καλά στην υγεία του και παρακαλούσε τους δικούς του αλλά και το κράτος του να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον σώσουν.

Διαβάστε: Γιατί οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αποκεφαλισμούς;

Τελικά το σχολείο που εργαζόταν πλήρωσε λύτρα και ο Μπόλαμ αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης του, ούτε έγινε γνωστό το ύψος των λύτρων που πληρώθηκαν.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση που αναφέρει: "Είμαστε ευτυχείς που ο Ντέιβιντ Μπόλαμ είναι ασφαλείς και σώος μετά την περιπέτεια του και που βρίσκεται και πάλι μαζί με την οικογένειά του".

Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν ότι είναι λάθος στρατηγική να πληρώνονται λύτρα στους τζιχαντιστές γιατί αυτό τους ενθαρρύνει να προχωρούν σε περισσότερες απαγωγές.

Η απελευθέρωση του Μπόλαμ έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τον αποκεφαλισμό του Βρετανού Άλαν Χένινγκ. Η οικογένεια του κατήγγειλε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να τον σώσει.

Τόσο το Λονδίνο, όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και της Γαλλίας έχουν κατηγορηθεί από πολλούς επειδή δεν διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση ομήρων που τελικά κατέληξαν να αποκεφαλιστούν από τους τζιχαντιστές.