Η Μαδρίτη στα δικαστήρια για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η κυβέρνηση της Ισπανίας, σε μια μάλλον σπασμωδική κίνηση, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομο το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η Καταλονία, με αίτημα την ανεξαρτητοποίηση της.

Το δημοψήφισμα έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοεμβρίου, παρ' ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης το είχε απαγορεύσει, και σήμερα η κυβέρνηση Ραχόι ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Διαβάστε σχετικά: Ντόμινο αποσχίσεων: Ποιες περιοχές θέλουν ό,τι η Σκωτία

"Ούτε ο στόχος ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συμβατοί με το ισπανικό σύνταγμα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρούς όρους για να καταγγείλει την πρωτοβουλία της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντάς την "δημαγωγική" και "αντιδημοκρατική".

Ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να χρειασθεί χρόνια για να αποφανθεί για το θέμα, το δημοψήφισμα θα ανασταλεί αυτομάτως από τη στιγμή που οι δικαστές αποφασίσουν ότι δέχονται να εξετάσουν την υπόθεση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει σήμερα μια έκτακτη συνεδρίαση και η εκδίκαση αναμένεται ότι θα αρχίσει αμέσως.

Η Καταλωνία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.   

Χωρίς να περιμένει την προσφυγή της Μαδρίτης, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από χθες Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι επιμελητειακές προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου. Περίπου 5,4 εκατ. ψηφοφόροι άνω των 16 ετών που κατοικούν στην Καταλωνία θα κληθούν στις κάλπες, στους οποίους προστίθενται και περίπου 2.500 Καταλανοί που κατοικούν στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση του δημοψηφίσματος θα κοστίσει 8,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιφερειακής κυβέρνησης. Ορισμένοι δήμοι έχουν πάντως ανακοινώσει πως δεν θα βοηθήσουν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, όπως αυτός των κατοίκων της Μπανταλόνα, τρίτης πόλης της περιοχής που κυβερνάται από το Λαϊκό Κόμμα (PP) που βρίσκεται στην εξουσία στη Μαδρίτη.