Βιβλίο Τριερβελέρ: Αξιοπρέπεια ω άνδρες…Γάλλοι, λέει η κυβέρνηση

"Αξιοπρέπεια... αξιοπρέπεια... αξιοπρέπεια" και... βλέπουμε! Κάπως έτσι αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση τη νέα καταιγίδα που έχει ξεσπάσει με την πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας, Βαλερί Τριερβελέρ, σε ρόλο νεφεληγερέτη να πετά αστραπές που καίνε το Φρανσουά Ολάντ. Και να σκεφτεί κανείς ότι το βιβλίο της, με τίτλο "Ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή" κυκλοφορεί σήμερα.

"Χρειάζεται αξιοπρέπεια", ήταν η αντίδραση το πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ενώ η προεδρία έχει αποφύγει μέχρι τώρα να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. "Απευθύνω έκκληση για σεβασμό της ζωής του καθένα, για αξιοπρέπεια σ' αυτή τη δημόσια συζήτηση", πρόσθεσε. "Με τις υπερβολικές επιθέσεις, με την ανάμιξη της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, υποβιβάζουμε τη συζήτηση".

Στο βιβλίο της, η Τριερβελέρ φαίνεται να παίρνει το αίμα της πίσω για τον ατιμωτικό τρόπο υπό τον οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μέγαρο των Ηλυσίων όταν αποκαλύφθηκε η σχέση του Ολάντ με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ.

Ο ίδιος ο Ολάντ πάντως φέρεται να δηλώνει ότι καταστράφηκε

Το βιβλίο έρχεται τη χειρότερη στιγμή για τον πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις ενώ παράλληλα είναι εξασθενημένος μέσα στο ίδιο το στρατόπεδό του αφού πραγματοποίησε μια σοσιαλφιλελεύθερη στροφή.

Οι εφημερίδες γράφουν άρθρα φωτιά για τον Ολάντ ενώ αίσθηση έκανε ο ισχυρισμός της Τριερβελέρ ότι ο Γάλλος πρόεδρος μισεί τους φτωχούς και τους αποκαλεί "ξεδοντιάρηδες". Για πολλούς αρθρογράφους, η Βαλερί Τριερβελέρ κατέφερε "τη χαριστική βολή" στον πρόεδρο στο βιβλίο της αυτό.

Πάρτυ βεβαίως κάνουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ολάντ.

Η έκφραση "ξεδοντιάρηδες" που αποδίδεται στον πρόεδρο είναι "άθλια", δήλωσε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. "Αν διατυπώθηκε, αποκαλύπτει μια πλευρά που θα κατέστρεφε οριστικά την εικόνα του".

"Θλιβερό", συνοψίζει η λαϊκή εφημερίδα "Λε Παριζιάν". "Το ιδιωτικό λερώνει το πολιτικό", προσθέτει η αριστερή "Λιμπερασιόν". "Η Τριερβελέρ τορπιλίζει την επιστροφή του Ολάντ από τις θερινές διακοπές", είναι ο τίτλος της "Λε Φιγκαρό".

"Ενώ ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει ένα μέρος των στρατευμάτων του να αναρωτιούνται για την ειλικρίνεια της δέσμευσής του στην αριστερά, εκείνη τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που δεν αγαπάει τους φτωχούς... Αυτό το λένε χαριστική βολή", γράφει η οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό".

Για την περιφερειακή εφημερίδα "Λα Ρεπιμπλίκ ντε Πιρενέ" (νοτιοανατολική Γαλλία), "μολονότι η υπόθεση έχει όψη κωμωδίας του μπουλβάρ, θα μπορούσε, όπως οι τραγωδίες, να κλείσει με τον (πολιτικό) θάνατο του κύριου ήρωά της". "Θα του κολλήσει στο πετσί (...) αυτή η φράση για τους φτωχούς, 'τους ξεδοντιάρηδες'...", διαβεβαιώνει η εφημερίδα "Λε Ρεπιμπλικέν" της Λωραίνης (ανατολική Γαλλία).

"Όλα αυτά θα σημάνουν τη χαριστική βολή γι' αυτή την 5η Δημοκρατία", σχολίασε από την πλευρά του ο οικολόγος γερουσιαστής Ζαν-Βενσάν Πλασέ (Ευρώπη Οικολογία - Οι Πράσινοι).