Ουκρανία: Το μαύρο κουτί έδειξε ότι πύραυλος χτύπησε το Μπόινγκ

Πύραυλος χτύπησε το Μπόινγκ 777 της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Andriy Lysenko.

"Τα στοιχεία των καταγραφέων που βρίσκονταν στο αεροσκάφος δείχνουν ότι η καταστροφή και η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκαν από μια τεράστια αποσυμπίεση που οφείλεται με μια έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ενός πυραύλου" στην άτρακτο, διευκρίνισε ο Lysenko.

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, αν και δεν επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για πύραυλο, δεν το διαψεύδουν κιόλας. Η επίσημη ανακοίνωση τους είναι ότι από την ανάλυση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους αποκαλύπτεται μια "αποσυμπίεση που οφείλεται σε ισχυρή έκρηξη".

"Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Φερνόι, η εκπρόσωπος του OVV.

Η Βρετανία έχει επιφορτιστεί με το έργο να μεταφορτώσει τα δεδομένα από τα δύο μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής και να παραδώσει τις πληροφορίες στους διεθνείς ερευνητές προκειμένου να τα αναλύσουν.

Έχασαν μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αντάρτες

Oι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αναγνώρισαν σήμερα ότι έχουν χάσει τον έλεγχο ενός τμήματος της ζώνης στην οποία κατέπεσε το Μπόινγκ των Malaysia Airlines, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν επί του πεδίου και ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν σε πολλές πόλεις που βρίσκονται πλησίον. Ο επικεφαλής των αυτονομιστών, Α. Μποροντάι διέφυγε.

Πάντως οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν στο σημείο της συντριβής καθώς μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.

Ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ ότι οι αυτονομιστές που συνόδευαν την ομάδα των ειδικών στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν μπροστά σε μάχες και γύρισαν πίσω.