Ευρωπαίοι ηγέτες: Πήραμε το μήνυμα, αλλάζουμε πολιτική

Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες, θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί. 

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών "ηχηρό μήνυμα" για αλλαγή των προτεραιοτήτων της Ένωσης. "Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει από την οικονομική κρίση, χρειάζεται μια θετική και προσανατολισμένη προς το μέλλον ατζέντα για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Χρειαζόμαστε μια λειτουργική και ενισχυμένη νομισματική ένωση, διατηρώντας παράλληλα τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ όλων των κρατών μελών", δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι. 

Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η 'Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία.