Ο πραγματικός πόλεμος του κυρίου Βλαντιμίρ Πούτιν

"Αυτό είναι πραγματικό. Αυτό είναι πόλεμος". Με αυτή τη δήλωση του Michael McFaul, του τελευταίου πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, το γνωστό περιοδικό TIME αφιερώνει το εξώφυλλό του αλλά και ένα εκτενές άρθρο στο Ρώσο πρόεδρο και τις επιλογές του στην κρίση στην Ουκρανία. Όπως γράφει το TIME, "πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται ποια είναι τα κίνητρα" του Ρώσου προέδρου. "Μια σειρά πρόωρων προβλέψεων ότι - (ο Πούτιν) δεν θα πάρει την Κριμαία ή ότι θα αρκούνταν στην Κριμαία - αποδεικνύονται καπνός" συνεχίζει. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι ουσιαστικά ο ίδιος ο Πούτιν ανέτρεψε τη συμφωνία της Γενεύης και πως όλοι παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία την κλιμακούμενη "βία στην Οδησσό και άλλα μέρη".

Χαρακτηριστικό είναι και το εξώφυλλο του TIME, το οποίο δείχνει τον Πούτιν και συνοδεύεται από 3 λέξεις: πρωθυπουργός, πρόεδρος, τσάρος. Οι δυο πρώτες λέξεις έχουν διαγραφεί με κόκκινη γραμμή.

Στρογγυλή Τράπεζα προτείνει το Κίεβο

Τη συγκρότηση Στρογγυλής Τράπεζας για την επίλυση της κρίσης πρότειναν ο μεταβατικός πρόεδρος και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας, ενώ κάλεσαν επίσης και διεθνείς μεσολαβητές για να βοηθήσουν.

Ο πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε κοινή τους ανακοίνωση επανέλαβαν επίσης τη θέση τους ότι θα προσφέρουν αμνηστία σε όσους δεν έχουν "βάψει τα χέρια τους με αίμα" στις συγκρούσεις που σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση που ανέβηκε στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας δεν φαίνεται να περιέχει νέες προτάσεις, όμως χαρακτηρίζεται σημαντική γιατί περιλαμβάνει κάποια ουσιαστικά στοιχεία του προσχεδίου του ειρηνευτικού "Οδικού Χάρτη" που παρουσιάστηκε σήμερα στο Κίεβο από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Ο Λαβρόφ ζητά από τον Κέρι να πιέσει το Κίεβο

Εν τω μεταξύ, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συζήτησαν τηλεφωνικά και πάλι, επικεντρώνοντας στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ώστε να συμβάλουν να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ "ζήτησε από τις ΗΠΑ να επηρεάσουν τις αρχές του Κιέβου ώστε να τις πιέσουν να ξεκινήσουν μια πραγματική αποκλιμάκωση (. . .) και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για άμεσο, επί ίσοις όροις διάλογο με εκπροσώπους των νοτιοανατολικών επαρχιών" της Ουκρανίας, ανέφερε η ανακοίνωση.