Ουκρανία: Mάχες με νεκρούς και τραυματίες στο Σλαβιάνσκ

Μετα τα αιματηρά γεγονότα στην Οδησσό και τον θάνατο 52 ανθρωπων- οι 40 σε εμπρησμό κτιρίου, στο ανατολικό " μέτωπο" του Σλαβιάνσκ και του Ντονέτσκ, οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν τη στρατιωτική τους επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους φιλορώσους αυτονομιστές, που έχουν συγκροτήσει πραγματικό στρατό.

Στο Σλαβιάνσκ, ο ουκρανικός στρατός έχει αποκόψει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη - περικυκλώνοντας ουσιαστικά τους αυτονομιστές - και οι κάτοικοι φοβούνται ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα αρχίσει νέα επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου ότι κατερρίφθη ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πολύ κοντά στο Σλαβιάνσκ. Οι Ουκρανοί πιλότοι δεν σκοτώθηκαν ωστόσο δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση για την κατάσταση της υγείας τους. (τελευταία ενημέρωση 17.12)

Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι στα περίχωρα της πόλης ακούγονται πυροβολισμοί και ήχος από σφοδρές μάχες ενώ υπάρχουν πληροφορίες για αρκετούς τραυματίες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ρουκέτα εκτοξεύτηκε ενός "φυλακίου" που είχαν στήσει οι αυτονομιστές έξω από την πόλη.  

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν θύματα στις τάξεις τους ουκρανικού στρατού, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό σε 20.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα πύργο της τηλεόρασης στα προάστια και οι αντάρτες υποχωρούν βαθύτερα μέσα στην πόλη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ανταποκριτής του Reuters μεταδίδει ότι, τουλάχιστον δύο αυτονομιστικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αρκετοί ένοπλοι πολεμούν αυτή την ώρα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στα ανατολικά προάστια και στην περιοχή σπεύδουν ασθενοφόρα.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας έκλεισε προσωρινά τα υποκαταστήματά τις στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που βρίσκονται στον έλεγχο των φιλορώσων, λέγοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να πραγματοποιεί συναλλαγές σε μετρητά σε περιοχές που μαστίζονται από το έγκλημα και όπου θα μπορούσε να "απειληθεί η ζωή" των εργαζομένων της.

Οι αυτονομιστές στοχοποιήσαν την Privatbank όταν ο συν-ιδιοκτήτης της, δισεκατομμυριούχος Igor Kolomoisky, διορίστηκε από τον νέα κυβέρνηση του Κιέβου επικεφαλής της κοντινής περιφέρειας Dnipropetrovsk και επικήρυξε με 10.000 δολάρια τους "Ρώσους σαμποτέρ".   

Όσον αφορά την κατάσταση στην Οδησσό, σήμερα έγιναν οι κηδείες αρκετών από των θυμάτων στον φονικό εμπρησμό της Παρασκευής. Καθώς το κλίμα στην πόλη είναι τεταμένο, ο υπ Εσωτερικών, Αρσενι Αβάκοφ, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο στέλνει στην Οδησσό μια "ειδική μονάδα" περιφρούρησης της τάξης που θα αποτελείται από ακροδεξιούς εθελοντές κατοίκους,  αφού η αστυνομία "απέτυχε να κάνει τη δουλειά της".

 

ΒΙΝΤΕΟ - ΣΟΚ: Ακροδεξιός αποτελειώνει διαδηλωτή στη φωτιά της Οδησσού