Στο κόκκινο η ένταση στην ανατολική Ουκρανία

Ανεβαίνει ο πολεμικός πυρετός στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στην περιφέρεια του Ντόνετσκ και του Χάρκοβο, εν όψει και του αυτόνομου δημοψηφίσματος απόσχισης που έχει αναγγελθεί για τις 11 Μαΐου. 

Μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του δημάρχου του Χάρκοβο- ο οποίος άνηκε στο Κόμμα των Περιφερειών του έκπτωτου Γιανούκοβιτς- νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στο Ντόνετσκ, σε διαδήλωση υπέρ της ουκρανικής ενότητας. 

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κεφάλι όταν φιλορώσοι αυτονομιστές προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση περίπου 2.000 κάτοικων της περιοχής, οι οποίοι αντιτίθενται στην ένοπλη εξέγερση και την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων.   

Δεκάδες άνδρες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και κρατώντας μπαστούνια του μπέιζμπολ, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των περίπου 1.000-2.000 διαδηλωτών που κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά "Το Ντονέτσκ είναι Ουκρανία". Οι φιλορώσοι, περίπου 500 άτομα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτόξευσαν πέτρες, πυροτεχνήματα και τουλάχιστον μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πλήθος. 

Νωρίτερα, περίπου 300 αυτονομιστές επιτέθηκαν σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Privat του πολυεκατομμυριούχου κυβερνήτη Ιγκόρ Κολομόισκι τον οποίο χαρακτήριζαν "φασίστα" και "εχθρό του λαού".

Ο Κολομόισκι διορίστηκε πρόσφατα κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντιπροπετρόφσκ και υποσχέθηκε ότι θα δίνει το ποσό των 10.000 δολαρίων, για καθέναν από τους αυτονομιστές που θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στις αρχές.

Όπως έχουν δηλώσει οι αυτονομιστές,  θα παραμείνουν στα πόστα τους μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχουν αποφασίσει για τις 11 Μαΐου, και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα οδοφράγματα γύρω από τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια.

Στο Χάρκοβο, ο δήμαρχος της πόλης - ο οποίος πυροβολήθηκε πισώπλατα από αγνώστους- εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ επεκτείνονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους.

Στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με την ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από φιλορώσους ενόπλους - αν και ένας από αυτούς απελευθερώθηκε πρόσφατα για λόγους υγείας. 

"Η Ουκρανία πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια των παρατηρητών του ΟΑΣΕ" δήλωσε ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ που ασκεί χρέη προέδρου του οργανισμού και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των παρατηρητών του στην χώρα από 122 σε 500.   

Στο μεταξύ, μιλώντας στην έναρξη της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στο Ιντερλάκεν της κεντρικής Ελβετίας, ο Ελβετός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες μέλη του Οργανισμού να μην δώσουν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία, διότι αυτό ενθαρρύνει τους απαγωγείς.

"Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι η καταβολή λύτρων χρησιμεύει στη χρηματοδότηση νέων τρομοκρατικών ενεργειών και ενθαρρύνει και άλλες απαγωγές" υπογράμμισε.