Ουκρανία: Απελευθερώθηκε ένας από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ελεύθερος αφέθηκε ένας από τους οκτώ Ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους συναδέλφους του, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενος από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ' ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.

Πρόκειται για τον Σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπια μορφή διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα.

Ερωτηθείσα αν είναι ο μόνος από τους παρατηρητές που απελευθερώνεται σήμερα, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.

Υπό κατάληψη η περιφερειακή τηλεόραση του Ντόνετσκ

Παράλληλα, φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν σήμερα την περιφερειακή τηλεόραση του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς η αστυνομία που ήταν παρούσα να επέμβει για να τους εμποδίσει, όπως έγινε γνωστό από ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι με στολές, οπλισμένοι με μαχαίρια και ρόπαλα του μπέιζμπολ, βρίσκονταν το απόγευμα στο εσωτερικό του κτιρίου και φρουρούσαν την είσοδό του, απαγορεύοντας σε όλους την είσοδο. Οι περισσότεροι φορούσαν την ίδια στολή παραλλαγής και ένα κόκκινο περιβραχιόνιο, πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη "Oplot" ("Έπαλξη"), από το όνομα μιας φιλορωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Ένα αυτοκόλλητο της αυτοανακηρυχθείσας "δημοκρατίας του Ντονέτσκ" είχε κολληθεί πάνω στην τρίαινα, το σύμβολο του ουκρανικού κράτους, σε μια πλάκα στην είσοδο.

Κανένα πυροβόλο όπλο δεν ήταν ορατό, ωστόσο βαριοί αθλητικοί σάκοι μεταφέρονταν τακτικά στο εσωτερικό από άνδρες που αρνούνταν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

"Οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά πρέπει να λένε την αλήθεια", εξήγησε ένας από τους άνδρες αυτούς, προσθέτοντας πως το κτίριο "φυλάσσεται μέρα και νύκτα".

Ο γενικός διευθυντής του σταθμού, Όλεγκ Τζόλος, βγήκε στη συνέχεια για να απευθυνθεί στους ξένους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι μέσα στον περίβολο του τηλεοπτικού σταθμού. "Τα προγράμματα του καναλιού μας δεν τροποποιούνται προς το παρόν", δήλωσε. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοί μας είναι φυσικά ανήσυχοι, αλλά οι άνδρες που πήραν τον έλεγχο του σταθμού μας δεσμεύθηκαν ότι θα φροντίσουν για την ασφάλειά μας".

Μέσα στον περίβολο, έξι Ουκρανοί αστυνομικοί, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις οπλισμένοι με καλάσνικοφ και φέροντες αλεξίσφαιρα γιλέκα, παρατηρούσαν τη σκηνή από το τζιπ τους χωρίς να επεμβαίνουν.

Ερωτηθείς για την αδράνεια των ένοπλων αστυνομικών μπροστά στην εισβολή πολλών δεκάδων ατόμων χωρίς όπλα, ο Τζόλος απάντησε: "Πρέπει να τους τεθεί η ερώτηση. Είναι Ουκρανοί αστυνομικοί". Ερωτηθέντες, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να απαντήσουν.