Νέα γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία ξεκινά ο Ρωσικός στρατός

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τον θάνατο 5 ρωσόφιλων αυτονομιστών από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ - στα πλαίσια της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρηση του Κιέβου- ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για αντίποινα. 

Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ως "υποχρεωτική" απάντηση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. 

"Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη της κατάστασης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. 

"Εάν αυτή η στρατιωτική μηχανή (του Κιέβου) δεν σταματήσει, θα οδηγηθούμε σε περισσότερους νεκρούς και τραυματίες. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις από δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν οδηγούν στην εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία" είπε ο Σοϊγκού.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι εξελίξεις στο Σλαβιάνσκ και η χρήση του στρατού εναντίον φιλορώσων διαδηλωτών, "εγείρουν πλέον πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου".  

Εξηγήσεις "εντός 48 ωρών" ζητά το Κίεβο 

Έπειτα από μια μέρα κλιμάκωσης της έντασης, οι δυνάμεις του στρατού που έφτασαν στην πόλη Σλαβιάνκσ αποσύρθηκαν προκειμένου να ανασυγκροτηθούν και να επανεκτιμήσουν ποιες θα είναι οι ενέργειές τους τα επόμενα 24ωρα, αναμένοντας και τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Η Ουκρανία απαίτησε από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις εντός 48 ωρών και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία ανακοίνωσε και τα οποία στοχεύουν να επηρεάσουν τις προσπάθειες που καταβάλει το Κίεβο για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, βάσει όσων προβλέπονται στο Έγγραφο της Βιέννης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Κίεβο δικαιούται να λάβει ενημέρωση για τους σκοπούς και άλλες λεπτομέρειες των γυμνασίων αυτών εντός 48 ωρών από την υποβολή σχετικού αιτήματος — δηλαδή ως τις 15:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

"Η διεξαγωγή ρωσικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν μπορεί παρά να εγείρει ανησυχίες, ειδικά μετά την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (Σεργκέι Λαβρόφ) η οποία περιείχε ένα ξεκάθαρο υπονοούμενο για το ενδεχόμενο ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος", τόνισε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Αν και ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας "σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της", η  Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να "υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία" και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.