Τα όπλα της…οικονομίας και της ενέργειας απασφαλίζουν ΗΠΑ και Ρωσία

Ακόμη και όταν σιγούν τα όπλα στην εύφλεκτη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, οπλίζονται τα... όπλα της οικονομίας και της ενέργειας.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα σε ένοπλη επίθεση στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της.

Η Ρωσία κατηγόρησε την εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας για τις δολοφονίες και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι "είτε ανίκανο είτε απρόθυμο να ελέγξει τους εξτρεμιστές".

Εκπρόσωποι του Δεξιού Τομέα αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στο επεισόδιο.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ουκρανική οικονομία

Από το Κίεβο όπου βρίσκεται, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο "καρκίνος" της ενδημικής διαφθοράς.

Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είπε προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει "ατιμωτικές απειλές και τρομακτικά προβλήματα" και ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Κίεβο μετά τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στις 4 Μαρτίου, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Σύρραξη σε διπλωματία και οικονομία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η σύρραξη σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Όπως έχει ανακοινωθεί θα χτιστεί μια γέφυρα που θα ενώνει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, παράλληλα θα κατασκευαστεί ειδικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που θα συνδέει τις δυο περιοχές ενώ ήδη έχει προταθεί η Κριμαία να γίνει ειδική οικονομική ζώνη με ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις.

Επίσης γίνονται προσπάθειες να αυτονομηθεί πλήρως η Κριμαία από την Ουκρανία όσον αφορά στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Οι ΗΠΑ απειλούν και με νέο γύρο κυρώσεων που θα επεκταθούν ακόμη και στο Βλάντιμιρ Πούτιν με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με άρθρο του στους Financial Times, ζητά την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία. Η Ε.Ε. καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών της αναγκών από ρωσικό αέριο και πετρέλαιο κάτι που την καθιστά αδύναμη διαπραγματευτικά απέναντι στη Μόσχα.