Πόλεμος νεύρων ΗΠΑ-Ρωσίας με αποστολή στρατευμάτων εκατέρωθεν

Φαίνεται ότι η συμφωνία για επίτευξη της κρίσης στην Ουκρανία και εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Δύσης-Ρωσίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στη Γενεύη, θα μείνει στα χαρτιά.  

Μετά από άλλη μια ρητορική κυρώσεων εκατέρωθεν, τώρα οι δύο υπερδυνάμεις ρίχνουν στον διπλωματικό πόλεμο τα χαρτί της στρατιωτικής ισχύος.  

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει στα δυτικά- στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία- υπολογίζονται σε 40.000. Μέχρι τώρα η Μόσχα υποστήριζε ότι απλά κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια. Όμως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι "οι επιπλέον ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία αναπτύχθηκαν εκεί προληπτικά, σε απάντηση στην αστάθεια που επικρατεί στην Ουκρανία".  

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ευθαρσώς ότι η Ρωσία, ως κυρίαρχο κράτος,είναι ελεύθερη να αναπτύξει στρατεύματα οπουδήποτε στο έδαφός της χωρίς περιορισμούς.

Από την άλλη, ως απάντηση της Ουάσιγκτον, άμεσα αναμένεται να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία, στα πλαίσια της ενίσχυσης της δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής. 

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Post ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Τόμαζ Σιεμόνιακ, οι λεπτομέρειες της αποστολής των στρατευμάτων θα διευθετηθούν από τα επιτελεία των δύο χωρών και ότι εντός της νέας εβδομάδας θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.