Σύγκρουση Ουκρανικού στρατού και φιλορώσων με νεκρούς και τραυματίες

Με επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης κυβερνητικών εγκαταστάσεων του Κιέβου, από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν απόβαση σε αεροπορική βάση μεταξύ του Σλαβιάνσκ και του Κράματορσκ και ήδη υπάρχουν 4 νεκροί και 2 τραυματίες.     

"Υπάρχουν αρκετοί επιβεβαιωμένοι θάνατοι μεταξύ των αντικυβερνητικών ακτιβιστών στο Κράματορσκ", αναφέρει στο RT o πολεμικός ανταποκριτής και μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαξίμ Σεφτσένκο, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ και λαμβάνει feeds από τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πόλη του Κράματορσκ και το Σλαβιάνσκ.

Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων δεν επιβεβαιώνεται από άλλα διεθνή πρακτορεία. 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές που υπερασπίζονταν το αεροδρόμιο ανακοίνωσαν στο Ria Novosti ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και μιλούν για πολλούς τραυματίες. Ωστόσο, η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής του λαού, είπαν οι ρωσόφιλοι.

Διαβάστε ακόμα : Γιατί η Ρωσία δεν θέλει το διαμελισμό της Ουκρανίας

"Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε από το αεροδρόμιο, αλλά η ίδια η πόλη είναι υπό τον έλεγχό μας, δεν θα επιτρέψουμε στα ουκρανικά στρατεύματα να εισβάλουν" δήλωσε ένας από τους ένοπλους αυτονομιστες στο Interfax.

"Προειδοποιούμε πως όποιος δεν παραδώσει τα όπλα και δεν παραδοθεί, θα καταστραφεί" δήλωσε στο AFP ο αρχηγός της επιχείρησης, στρατηγός Βασίλι Κρουτόφ.

Ο μεταβατικός Ουκρανός πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε στο πρακτορείο Interfax ότι οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, η "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση άρχισε στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες κατειλημμένες πόλεις και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Το αεροδρόμιο είχε καταληφθεί από ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές εδώ και δύο ημέρες και ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε με τεθωρακισμένα αλλά και αλεξιπτωτιστές, που πήδηξαν από δύο ελικόπτερα.    

Την ίδια ώρα, φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν εισβάλει στην πόλη Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες. 

"Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς", δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.  

Βίντεο των ουκρανικών μαχητικών τζετ και ελικοπτέρων να πετούν πάνω από την πόλη του Κράματορσκ ενώ ξεκινούσε η επίθεση στο αεροδρόμιο, αναρτήθηκαν στο YouTube.

 

Το Κίεβο κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα ότι έχει στείλει μυστικά ρωσικά στρατεύματα στις πόλεις όπου δρουν οι αυτονομιστές. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε "γελοίες" οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί. 

Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν "αρκετό μυαλό" ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

"Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ NEWS.GR