Δύση προς Ρωσία: Θα πληρώσετε το κόστος

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και των χορηγήσεων θεώρησης διαβατηρίου, σε Ρώσους αξιωματούχους και αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας που αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, διέταξε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, αυξάνοντας τις πιέσεις στη Μόσχα για την στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Στα αμερικανικά πρότυπα κυρώσεων κινήθηκαν και οι αποψινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφάσισε κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. 

Mετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία, h ΕΕ κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει από το έδαφος της Κριμαίας άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην χερσόνησο της Μαίρης Θάλασσας, που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας "παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας" ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι "η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία".

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν δεν προχωρήσουν σε άμεσες συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Οι...μεταξένιες κυρώσεις

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια.

  • Από σήμερα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων Ρώσων πολιτών. 

 

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δεν μεταβάλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών.

 

  • Παράλληλα, οι "28" ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 

  • Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας.

 

  • Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι "28" σκοπεύουν να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου. 

Ομπάμα: ΗΠΑ και ΕΕ ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία

Την ώρα που η ΕΕ ανακοίνωνε τα μέτρα πίεσης στον Πούτιν, o Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκτακτες δηλώσεις στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την ενότητα των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία και "την πεποίθηση ότι θα προχωρήσουμε μαζί".  

"Αν η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα αντισταθούν σθεναρά" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, σταθερή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας " παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" και ότι κάθε απόφαση σχετικά με την Κριμαία " θα πρέπει να περιλαμβάνει την κυβέρνηση της Ουκρανίας", εννοώντας την νέα μεταβατική κυβέρνηση του Γιάτσενιουκ, την οποία έχει αναγνωρίσει η Δύση. 

"Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση, σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών", είπε ο Ομπάμα και ζήτησε για άλλη μια φορά να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης". 

 

Διαβάστε όλες τις σημερινές διπλωματικές εξελίξεις αλλά και τα νεότερα από το "πολεμικό" μέτωπο της Κριμαίας, την ώρα που ο Τζον Κέρι είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στη Ρώμη και το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφιζε υπέρ της προσάρτησής στη Ρωσία και άμεσο δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου.

Ωστόσο, τα δυτικά μέτρα πίεσης μοιάζουν με φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς η Μόσχα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν υπολογίζει καθόλου τις απειλές και τις κυρώσεις. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, "οι κυρώσεις που επιβάλλονται, δεν είναι καθόλου εποικοδομητικές".

Ο Πούτιν - όσον αφορά την Κριμαία- είναι αποφασισμένος να πάρει πίσω ότι του ανήκει παραδοσιακά. Άλλωστε, όπως λένε οι διεθνείς αναλυτές,  έχει "το καρπούζι και το μαχαίρι", που δεν είναι άλλο από την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.