Ουκρανία: Βαρύ το κλίμα, παρά την υπογραφή συμφωνίας

Σε τεταμένη και ψυχρή ατμόσφαιρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπέγραψαν το κείμενο-οδικό χάρτη για την Ουκρανία, παρουσία των τριών Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και του Ρώσου απεσταλμένου αλλά η ατμόσφαιρα στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης, ήταν βαριά.  

Η όλη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των 5 σημείων, που θα βγάλει (;) τη χώρα από την αιματηρότερο κρίση στην νεότερη ιστορίας της, κράτησε λίγα μόνο λεπτά. Γιανούκοβιτς και Κλίτσκο έδωσαν τα χέρια σχεδόν χωρίς να απευθύνουν κουβέντα ο ένας στον άλλον και χωρίς να κοιταχθούν, ενώ διάχυτο ήταν το αίσθημα ανασφάλειας, για το αν και για πόσο θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.   

Πολωνός ΥΠΕΞ : Αν δε δεχτείτε τη συμφωνία, θα πεθάνετε!

 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004: Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος προβλέπει αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και περισσότερες εξουσίες στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού.

- Κυβέρνηση εθνικής ενότητας: Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004. 

- Τροποποίηση του Συντάγματος: Η εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014. 

- Προεδρικές εκλογές: Θα διεξαχθούν με νέους εκλογικούς νόμου όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. 

- Έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

- Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων: Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

-Επίσης, στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών.   

Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της Τιμοσένκο

 

Την ίδια ώρα, πένθος και βαρύ κλίμα επικρατούσε στην πλατεία Ανεξαρτησίας όπου έγινε μαζική τελετή για τους τουλάχιστον 80 νεκρούς του τελευταίου τριημέρου.  

Χιλιάδες διαδηλωτές ακολούθησαν τις κηδείες των νεαρών θυμάτων που σκοτώθηκαν στα χθεσινά επεισόδια, τους οποίους αποχαιρέτησαν ως λαϊκούς ήρωες, με λουλούδια, όπλα και δάκρυα στα μάτια.

 

 

 

Αν και οι Γερμανοί και Πολωνοί υπουργοί συναντήθηκαν απευθείας με διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου για να τους ανακοινώσουν ότι οι ηγέτες τους στηρίζουν την συμφωνία, ωστόσο, χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν στα οδοφράγματα της πλατείας, ενισχύοντας τις φρουρές τους, καθώς δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς. 

Στο πλευρό τους βρίσκονται πλέον εκατοντάδες "λιποτάκτες" αστυνομικοί και στρατιωτικοί από τη δυτική Ουκρανία, που έφτασαν στο Κίεβο για να πολεμήσουν με τους διαδηλωτές στα οδοφράγματα.  

Οι αστυνομικοί δήλωσαν αποφασισμένοι αν χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον της ομοσπονδιακών ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση που αυτές πυροβολήσουν τους διαδηλωτές, ενώ στη στολή τους φορούσαν ένα περιβραχιόνιο με της σημαία της ΕΕ.

Ιδιαίτερα ανήσυχη πάντως δηλώνει η διεθνής κοινότητα, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο η πολιτική συμφωνία θα εκτονώσει (τουλάχιστον άμεσα) τη βία και στους δρόμους.