Ουκρανία-Ρωσία συμμαχία, παρά τη λαϊκή κατακραυγή

Την ώρα που οι φιλοευρωπαίοι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν οργανωθεί σε πραγματικό στρατό και έχουν καταλάβει τους δρόμους του Κιέβου, ο Ουκρανός πρόεδρος ταξίδεψε στο Σότσι για την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

"O πρόεδρος της Ρωσίας είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι" ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

"Συνομίλησαν στο στάδιο. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη διμερής συνάντηση, κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Γιανουκόβιτς στο Σότσι", ανέφερε ένας εκπρόσωπος. Τις ίδιες λακωνικές πληροφορίες έδωσε από το Σότσι και ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Καμία πλευρά ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Ωστόσο, σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι "η Μόσχα θα καταβάλλει το συμφωνηθέν δάνειο στο Κίεβο αφού πρώτα αποπληρωθεί το ουκρανικό δάνειο" .

Η Ρωσία θα τηρήσει τη δέσμευσή της σχετικά με την παροχή δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά αναμένει την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους για το φυσικό αέριο που το Κίεβο έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται σε 2,7 δισεκ. δολάρια.

οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - που πήραν τη μορφή λαϊκού κινήματος- άρχισαν στο Κίεβο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Γιανούκοβιτς αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, για να μην σπάσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ρωσία- κάτω και από τις πιέσεις της Μόσχας.