Επιστρέφει ο Γιανουκόβιτς ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στο Κίεβο

Επιστρέφει στα καθήκοντα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που είχε πάρει αναρρωτική άδεια εξαιτίας οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία στην ιστοσελίδα της. Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι ο Γιανουκόβιτς προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο.

Την ίδια ώρα η οργή και οι διαδηλώσεις πλημμυρίζουν και πάλι τους δρόμους του Κιέβου.

Τουλάχιστον 50.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρου του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την έναρξη της σοβαρότερης κρίσης που σοβεί στην Ουκρανία, μετά την ανεξαρτησία της το 1991.

Η ουκρανική αντιπολίτευση δήλωσε ότι επιθυμεί τη διεθνή διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις της με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς προκειμένου να "αποτραπούν αποκλίνουσες ερμηνείες".

Το θέμα αυτό εξετάστηκε χθες Σάββατο στο Μόναχο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συνάντησαν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε σήμερα ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Παράλληλα η αντιπολίτευση ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Δύση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένα από τα ηγετικά της στελέχη, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος μετείχε στις συναντήσεις χθες στο Μόναχο.

Η σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της μετασοβιετικής Ουκρανίας άρχισε μετά την ξαφνική μεταστροφή του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος δεν υπέγραψε όπως αναμενόταν στα τέλη Νοεμβρίου μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς τη Ρωσία η οποία τον επιβράβευσε για την κίνησή του αυτή με τη χορήγηση δανείου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία είναι σημαντική για την ουκρανική βιομηχανία.