Επιστήμονες συνδέουν το ρατσισμό με τη χαμηλή ευφυΐα

Με χαμηλές νοητικές δυνατότητες συνδέουν οι επιστήμονες τα ρατσιστικά πιστεύω στους ανθρώπους. Δεδομένα που ελήφθησαν από διαφορετικές έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ιδίως τα πιο σκληροπυρηνικά όπως ο ρατσισμός υποδηλώνουν προβλήματα μάθησης αλλά και χαμηλές γνωσιακές δεξιότητες καθώς και περιορισμένη ευελιξία και προσαρμογή σε γνωσιακές διεργασίες αλλά και φτωχή ικανότητα συνθετικής σκέψης.

Μια από τις πλέον ενδεικτικές έρευνες είναι αυτή που έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Gordon Hodson, από το Brock University του Οντάριο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ενήλικες με χαμηλή ευφυΐα τείνουν να έχουν πιο συντηρητικές κοινωνικές και πολιτικές ιδεολογίες. Αυτές με τη σειρά τους οδηγούν σε πιο άκαμπτες ιεραρχήσεις και έντονη αντίσταση στην αλλαγή, στάσεις που ενισχύουν τις προκαταλήψεις. “Η προκατάληψη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και πολύπλευρη” εξηγεί ο ίδιος ο Hodson στο Livescience.

Άλλα πειράματα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science, έχουν δείξει ότι μειωμένες γνωσιακές ικανότητες οδηγούν σε αυξημένες προκαταλήψεις και πίστη σε ακροδεξιές ιδεολογίες. Επίσης συνδέεται με χαμηλά επίπεδα κοινωνικών σχέσεων και επαφών με άτομα έξω από την ομάδα.

Αμερικανική έρευνα έχει δείξει ότι μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια ότι ένα άτομο θα αναπτύξει έντονες προκαταλήψεις για τους ομοφυλόφιλους αν έχει χαμηλές επιδόσεις σε τεστ ελέγχου της ικανότητας αφαιρετικής σκέψεις.