Αυτό είναι το πρώτο δείγμα απολιθωμένου εγκέφαλου δεινόσαυρου!

Το απολίθωμα δείχνει διακριτές ομοιότητες με τους εγκεφάλους των σύγχρονων κροκόδειλων και πτηνών

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ έδωσαν σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μία φωτογραφία ενός ανυπολόγιστης αξίας ευρήματος: το πρώτο δείγμα απολιθωμένου ιστού από εγκέφαλο δεινόσαυρου που βρέθηκε ποτέ. 

Το απολίθωμα κρυβόταν κάτω από λάσπη και φερτά υλικά στους αρχαίους βάλτους της  νοτιοανατολικής Αγγλίας για 133 εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια, ένα κυνηγός ορυκτών βρήκε την πέτρα το 2004 και έπειτα από πολύχρονες έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πρόκειται για απολιθωμένο ιστό εγκεφάλου από προϊστορικό δεινόσαυρο. 

Το απολίθωμα δείχνει διακριτές ομοιότητες με τους εγκεφάλους των σύγχρονων κροκόδειλων και πτηνών.  Ο απολιθωμένος προέρχεται πιθανότατα από ένα είδος που έμοιαζε με τον Ιγκουανόδοντα, έναν μεγάλο φυτοφάγο δεινόσαυρο που έζησε κατά την κρητιδική περίοδο. 

Η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως στο πώς εξελίχθηκαν οι εγκέφαλοι των δεινοσαύρων και άλλων αρχαίων πλασμάτων, ένας τομέας που έχει από καιρό αφήσει στο σκοτάδι τους  ερευνητές.

Ο ιστός εγκεφάλου, σε αντίθεση με τα ανθεκτικά στη φθορά οστά και δόντια, είναι συχνά ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος που αποσυντίθεται. 

Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν περισσότερους ιστούς εγκεφάλων, αφού έχουν πλέον έναν… μπούσουλα για το που και τι πρέπει να ψάξουν.