Έρευνες σε ένα ναυτικό φάντασμα του παρελθόντος!

Το πλοίο υπηρέτησε ως αεροπλανοφόρο αλλά και σε πυρηνικές δοκιμές

Μέσα στις επόμενες μέρες, ένα ερευνητικό σκάφος θα εξερευνήσει ένα ναυτικό φάντασμα του παρελθόντος, το βυθισμένο αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Ανεξαρτησία». Το πολεμικό πλοίο καταποντίστηκε το 1951 έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια σε βάθος 792 μέτρων. Οι δύτες του ερευνητικού σκάφους θα επισκεφθούν το πλοίο που κείται ακόμα σε καλή κατάσταση, ενώ η όλη επιχείρηση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του διαδικτυακού τόπου http://www.nautiluslive.org/live/channel-2 . Η καθαυτή επιχείρηση θα ξεκινήσει στο διάστημα μεταξύ 9 και 11 το πρωί, τοπική ώρα Ανατολικής Αυστραλίας.

Το «Ανεξαρτησία» ναυπηγήθηκε το 1942 και υπηρέτησε στο μέτωπο του Ειρηνικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφέροντας αεροπλάνα που επιχειρούσαν κατά γιαπωνέζικων στόχων. Δέχθηκε ακόμα και επίθεση με τορπίλες το 1944 αλλά παρέμεινε αβύθιστο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, το «Ανεξαρτησία» χρησιμοποιήθηκε πειραματικά κατά τις πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Μπικίνι, προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις των εκρήξεων επί του σκάφους. Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα μόλις μισό χιλιόμετρο από το πλοίο και λόγω της ραδιενέργειας που εκλύθηκε, το πλοίο βυθίστηκε εσκεμμένα στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Ο σκελετός του πλοίου είναι σήμερα εμφανής στα υποβρύχια ραντάρ. Βάσει αυτών των εικόνων, το ειδικό ερευνητικό πλοίο «Ναυτίλος» θα στείλει μια εξειδικευμένη ομάδα δυτών σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει περί τις 16 ώρες. Η ομάδα φέρει επιστρέφοντας φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από το βυθισμένο αεροπλανοφόρο.