Αυτοί είναι οι δυνατότεροι άνεμοι στο Σύμπαν – Πλησιάζουν ταχύτητες φωτός

Στη Γη θα αντιστοιχούσε σε κυκλώνα κατηγορίας 77

Θύελλες, άνεμοι και καταιγίδες είναι κάτι σύνηθες στα δελτία καιρού. Περίπου πάνω από τα 6-7 μποφόρ συνηθίζουμε να λέμε ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί. Εν συγκρίσει όμως με αυτούς τους ανέμους, δεν είναι ούτε φύσημα! Γιατί οι δυνατότεροι άνεμοι που έχουν μετρηθεί μέχρι τώρα στο Σύμπαν, θα αντιστοιχούσαν σε γήινα δεδομένα σε κυκλώνες κατηγορίας 77 (να σημειωθεί ότι στη Γη έχουμε κλίμακα που φτάνει μέχρι το βαθμό 5).

Ποιοι άνεμοι είναι αυτοί; Όταν μια μαύρη τρύπα «καταπίνει» το αέριο υλικό που υπάρχει γύρω της, τότε εκτοξεύει ανέμους που φτάνουν το 20% της ταχύτητας του φωτός!

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», το εξαιρετικά θερμό αέριο που εκτοξεύεται από την περιοχή της μαύρης τρύπας αγγίζει ταχύτητες 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα!

Οι επιστήμονες μέτρησαν την ταχύτητα με υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι μαύρες τρύπες που κρύβονται στα κέντρα των γαλαξιών συχνά περιβάλλονται από έναν πυκνό δίσκο αερίων. Λόγω της επιτάχυνσης που υφίστανται, τα αέρια αυτά είναι πιο καυτά από την επιφάνεια του Ήλιου και εκπέμπουν ακτινοβολία που μπορεί να καλύψει ολόκληρους γαλαξίες.

Οι δίσκοι αυτοί ανακαλύφθηκα την δεκαετία του 1950 και ονομάστηκαν κβάζαρς.

Το μεγαλύτερο μέρος των δίσκων αυτών το καταπίνουν οι μαύρες τρύπες τις οποίες περιβάλλουν.

Οι άνεμοι των κβάζαρ παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό γαλαξιών.