Στο φως ναυάγιο του 16ου αιώνα που σχετίζεται με τον Βάσκο ντα Γκάμα

Στα ανοικτά της αραβικής χώρας του Ομάν

Τα απομεινάρια ενός πορτογαλικού πλοίου που ναυάγησε το 1503 στα ανοιχτά της αραβικής χώρας του Ομάν, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από αρχαιολόγους ερευνητές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πλοίαρχος ήταν ένας θείος του θρυλικού εξερευνητή Βάσκο ντα Γκάμα.

Το πλοίο «Εσμεράλντα» βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας κοντά στο νησί αλ Χαλανίγια του Ινδικού Ωκεανού, συμπαρασύροντας στο βυθό όλο το πλήρωμα. 510 χρόνια μετά, το 2013, μια ομάδα θαλάσσιων εξερευνητών και ανάκτησης ναυαγίων υπό την εταιρεία Blue Water Recoveries και το Υπουργείο Πολιτισμού και Κληρονομιάς του Ομάν, ανακάλυψαν τα συντρίμμια του πλοίου το οποίο αγνοείτο επί αιώνες.

Ανάμεσα στα υπολείμματα του ναυαγίου βρέθηκαν κεραμικά είδη, μια καμπάνα αλλά και ένα εξαιρετικά σπάνιο ασημένιο νόμισμα με την ονομασία Ίνδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα ήταν γνωστή η ύπαρξη μόνο ενός Ινδίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νόμισμα κατασκευάστηκε το 1499 μετά το πρώτο ταξίδι του ντα Γκάμα στην Ινδία, προφανώς για να εξυπηρετήσει εμπορικές συναλλακτικές ανάγκες, γεγονός που βοήθησε στη χρονολόγηση του ναυαγίου.

Η συγκεκριμένη υποβρύχια ανασκαφή αποτελεί την πρώτη εργασία του είδους στην οποία εμπλέκεται η χώρα του Ομάν και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω υποθαλάσσιες εξερευνήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της αραβικής χώρας.