Nέος πρόεδρος του CERN o Sijbrand de Jong

Το Συμβούλιο του CERN εξέλεξε σήμερα ως τον επόμενο (22ο κατά σειρά) πρόεδρό του τον Ολλανδό καθηγητή Sijbrand de Jong για περίοδο ενός έτους, με δυνατότητα επανεκλογής δυο φορές.

Ο καθηγητής Zίμπραντ ντε Γιονγκ, ο οποίος παραλαμβάνει την προεδρία από την καθηγήτρια Αγκνιέζκα Ζαλέβσκα (Agnieszka Zalewska), θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ο ντε Γιονγκ έλαβε το διδακτορικό του το 1990 από το Πανεπιστήμιο του 'Αμστερνταμ και μετά έγινε επιστημονικός συνεργάτης στο CERN, όπου εργάστηκε στον ανιχνευτή OPAL του επιταχυντή LEP ως το τέλος της δεκαετίας 1990. Κατόπιν μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Fermilab των ΗΠΑ, όπου ενεπλάκη ενεργά στην αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς στον επιταχυντή Tevatron.

Είναι ενεργός ερευνητής στο πεδίο της αστροσωματιδιακής φυσικής, συμμετέχοντας στην έρευνα για την ανίχνευση κοσμικών ακτίνων που διεξάγεται στο Αστεροσκοπείο Πιέρ Οζέρ. Από το 2004 ως το 2008 ήταν μέλος της Επιτροπής του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN και από το 2010 συμμετέχει ως αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN.

Επίσης, συμμετείχε ως ολλανδός εκπρόσωπος στις Ομάδες Στρατηγικής του Συμβουλίου του CERN το 2006 και το 2013. Από το 1998, ο De Jong ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του Ερευνητικού Ινστιτούτου Nikhef και διδάσκει εισαγωγικά και ανώτερα μαθήματα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ στην ολλανδική πόλη Νιμέγκεν. Έχει τιμηθεί με τη διάκριση του Τάγματος των Ιπποτών του Λέοντα των Κάτω Χωρών.

 

Σχετικά Tags
CERN