Νερό στον Άρη, πριν από μόλις πριν 500.000 χρόνια

Πιο πρόσφατα απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί έρεε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί ξανά σχετικά σύντομα.
 
Παρατηρώντας τις ρεματιές στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λιώσιμο του πάγου θα μπορούσε να προκαλέσει μικρές ροές νερού να κινηθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Αυτό συνέβη λόγω της συγκεκριμένης κλίσης που είχε ο πλανήτης πριν από 500.000 χρόνια και σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παρόμοια κλίση θα συμβεί ξανά σε 140.000 χρόνια.
 
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο ερευνητής Tjalling de Haas από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, ο οποίος επικεντρώθηκε σε έναν κρατήρα στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη που ονομάζεται Istok και ο οποίος πιστεύεται ότι σχηματίστηκε περίπου πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια.
 
«Για πρώτη φορά ποσοτικοποιήσαμε πόσο υγρό νερό και χιόνι πρέπει να υπήρχε σε περιόδους υψηλής πλαγιότητας» εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στη MailOnline.
 
Η πλαγιότητα αναφέρεται στην κλίση του άξονα του Άρη -τη γωνία μεταξύ των πόλων και του τροχιακού επιπέδου του. Αυτό –σημειώνει το δημοσίευμα- σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή, ο Άρης είχε κλίση προς τον Ήλιο περισσότερο απ’ ό,τι τώρα και ως εκ τούτου είχε γνωρίσει υψηλές θερμοκρασίες στους πόλους του.
 
Στη Γη, η πλαγιότητα ποικίλλει από δύο έως τρεις βαθμούς, επειδή το φεγγάρι λειτουργεί ως «σταθεροποιητής», παρά το γεγονός ότι μπορεί ακόμη να προκαλέσει θερμές περιόδους και εποχές παγετώνων.
 
Στον Άρη όμως, η επίδραση είναι πιο έντονη –ανάμεσα στους 20-30 βαθμούς- κάτι που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στον κόκκινο πλανήτη.
Ο De Haas εκτιμά ότι πριν από 500.000 χρόνια ο πλανήτης είχε τέτοια κλίση, που ο πάγος και το χιόνι στους πόλους έλιωσε και έγινε τρεχούμενο νερό.