Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι λέμε

Οι επιστήμονες –αλλά και όσοι έχουν σκύλο για κατοικίδιο- γνωρίζουν καλά, ότι τα σκυλιά δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματα που «βγαίνουν» από τη φωνή μας.

Ακούν αν ο τόνος της φωνή μας είναι φιλικός ή εχθρικός, πώς ανεβαίνει ή κατεβαίνει ο τόνος της φωνής μας, ακόμη και ο ρυθμός της ομιλίας μας.

Τι συμβαίνει όμως με το νόημα των λέξεων που επιλέγουμε;

Κάποιες έρευνες αναφέρουν, ότι οι πολύ έξυπνοι σκύλοι γνωρίζουν μερικές εκατοντάδες λέξεις. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του npr.org, ο Chaser, ένα μπόρντερ κόλι από τη Νότια Καρολίνα είχε μάθει 1.022 ουσιαστικά και εντολές.

«Πέρα όμως από αυτές τις ελάχιστες έρευνες, υπάρχουν λίγα στοιχεία ως προς το πώς τα σκυλιά διακρίνουν την ομιλία που περιέχει λέξεις με κάποιο νόημα, από τους ήχους» σχολίασε ο νευροβιολόγος AttilaAndics από την ερευνητική ομάδα MTA-ELTEComparativeEthologyResearchGroup στη Βουδαπέστη

«Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν από τον τρόπο με τον οποίο λέμε κάτι, όμως γνωρίζουμε ελάχιστα γύρω από το πόσα καταλαβαίνουν τα σκυλιά από αυτά που τους λέμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια ομάδα ψυχολόγων παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό CurrentBiology, σύμφωνα με την οποία τα σκυλιά όντως δίνουν προσοχή στην έννοια των λέξεων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, τα σκυλιά επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτές σε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου τους από εκείνο στο οποίο επεξεργάζονται τα συναισθηματικά στοιχεία μιας ομιλίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας VictoriaRatcliffe από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο Andics ανέφερε το εξής: «Τα σκυλιά ήταν σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κάποιο νόημα και σε αυτές που δεν είχαν νόημα».

Η έρευνα υποδηλώνει ακόμη, ότι ο εγκέφαλος ενός σκύλου «σπάει» το λόγο σε δύο τμήματα: τα συναισθηματικά στοιχεία και τη σημασία των λέξεων. Στη συνέχεια, επεξεργάζεται τα δύο αυτά «συστατικά» σε διαφορετικές περιοχές: τα συναισθηματικά στοιχεία στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου και τη σημασία των λέξεων στην αριστερή.

Η διαδικασία αυτή παρουσιάζει ομοιότητες με τον τρόπο που επεξεργάζονται την ομιλία οι άνθρωποι. Κι εμείς σπάμε το λόγο σε πολλά κομμάτια, όπως αυτό της σημασίας των ίδιων των λέξεων και τα συναισθηματικά στοιχεία που βγαίνουν από τον ομιλητή.

«Με τους ανθρώπους είναι όμως κάπως πιο περίπλοκη η διαδικασία. Πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πολλά στοιχεία της ανθρώπινης ομιλίας σε διαφορετικά στάδια και σε πολλές, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου» είπε ακόμη ο Andics.

Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα αυτή έρευνα παρέχει ένα νέο τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους τετράποδους φίλους τους.

«Πείτε όλα τα συναισθηματικά στο αριστερό αυτί του σκύλου σας, ενώ για τις εντολές που θέλετε ο σκύλος σας να καταλάβει ξεκάθαρα και με ακρίβεια "στοχεύστε" προς το δεξί αυτί».