Ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη Τσούρι

Μετά την αποκόλληση του από το διαστημικό σκάφος Ροζέτα, το ρομποτικό σκάφος «Φίλαι» προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko (ή Tchouri). "Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA, λίγο μετα τις έξι το απόγευμα.

Το εγχείρημα διήρκεσε επτά ώρες εκ των οποίων τις δύο ώρες δεν υπήρχε επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου.

Η προσεδάφιση του μικρού ρομποτικού σκάφους έγινε σε μία περιοχή, που οι επιστήμονες ονόμασαν «Αγκιλκία». Θεωρείται ως το λιγότερο επικίνδυνο σημείο του παγωμένου κομήτη, ο οποίος έχει σχήμα πάπιας.

Ωστόσο, αν και το μικρό ρομπότ Φίλαι βρίσκεται πλέον στην επιφάνεια του κομήτη και λειτουργεί, οι ειδικοί ανησυχούν πως δεν έχει στερεωθεί σωστά. Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά.

«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ.

«Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.

«Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί».

Το σκάφος Φίλαι μετά την αποκόλλήση του, καθ'οδόν προς τον Τσούρι - Λήψη από εξωτερική κάμερα υψηλής ανάλυσης του Ροζέτα

 

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Για την αποστολή έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκές χώρες και η αμερικανική NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η προσεδάφιση —και γενικότερα η αποστολή αυτή— σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας.

Δείτε στο βίντεο τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό των επιστημόνων στο  Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων, όταν επιβεβαιώθηκε η επιτυχημένη προσεδάφιση του Φίλαι.