Η σχιζοφρένεια δεν είναι μια αλλά 8 διαφορετικές παθήσεις!

Όχι μια αλλά οκτώ διαφορετικές γενετικές παθήσεις είναι η σχιζοφρένεια. Και μάλιστα κάθε μια από αυτές τις 8 παθήσεις έχει το δικό της προφίλ συμπτωμάτων!

Σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "American Journal of Psychiatry". Η ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους στη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας, με εξατομικευμένες φαρμακευτικές φόρμουλες.

Η σχιζοφρένεια είναι κατά 80% μια ασθένεια που κληρονομείται καθώς έχει γενετικό υπόβαθρο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλαπλά γονίδια σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια. Και μάλιστα δρουν μεταξύ τους συντονισμένα όπως "μια ορχήστρα". Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές βρήκαν, σε μερικούς ασθενείς με παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, μια ομάδα διακριτών γενετικών παραγόντων κινδύνου που αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν την κατά 95% πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας. Σε μια άλλη ομάδα ασθενών με διαταραχές λόγου και συμπεριφοράς, εντοπίστηκε μια διαφορετική συστάδα γενετικών παραγόντων, που ανεβάζουν στο 100% τον κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Κάθε ένα από τα γονίδια που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια μεμονωμένα έχει ελάχιστη πιθανότητα να προκαλέσει μόνο του τη νόσο, συντονισμένα μαζί όμως αλληλεπιδρούν και δημιουργείται ένας ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης, της τάξης του 70% έως 100%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό σημαίνει ότι, πρακτικά, οι άνθρωποι με αυτές τις γενετικές προδιαγραφές πολύ δύσκολα μπορούν να αποφύγουν την σχιζοφρένεια.