AIDS: Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου η περιτομή

Σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση του ιού του AIDS, αποδεικνύεται η περιτομή, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο 20ό διεθνές συνέδριο για το AIDS που διεξάγεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περιτετμημένοι άνδρες είναι όλο και πιο απρόθυμοι στη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων χωρίς προφυλακτικό.

Τρεις προγενέστερες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV κατά 60%. Το αποτέλεσμα αυτό ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά προληπτικά την επέμβαση, σε όσους επιθυμούν, μαζί με τη χρήση προφυλακτικού.

Πάντως υπάρχουν και οι επιστήμονες που εκφράζουν φόβους ότι οι περιτετμημένοι άνδρες, πεπεισμένοι ότι η επέμβαση αυτή αποτελεί ασπίδα προστασίας, αρχίσουν να παραμελούν τη χρήση προφυλακτικού. Η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο 20ό διεθνές συνέδριο για το AIDS δεν διαπιστώνει τεκμήρια που υποστηρίζουν την εκδοχή αυτή.

Ενώ το 30% των περιτετμημένων ανδρών θεωρούνταν άτομα υψηλού κινδύνου πριν από την επέμβαση, το ποσοστό μειώθηκε σε 14% μετά την επέμβαση.

Μεταξύ αυτών που δεν κάνουν περιτομή, το 24% θεωρείτο κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Τριάντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τον ιό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.