Μύθος ότι χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας

Είναι μύθος αυτό που τόσα χρόνια ακούγαμε από τους επιστήμονες ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Η Δρ. Μπάρμπαρα Σαχακιάν , καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε ότι η ιδέα ότι χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό του εγκεφάλου μας «δεν έχει κανένα νόημα». Το σύνολο του εγκεφάλου είναι ενεργό και σε χρήση όλο το χρόνο - οι νευρώνες και τα νευρικά κύτταρα που εμπλέκονται στη σκέψη πάντα κάνουν κάτι. Επίσης τόνισε ότι οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για διαφορετικές σωματικές λειτουργίες, όπως για την όραση, την ακοή, την ομιλία και τον έλεγχο των μυών. Η ιδέα ότι το 90% του εγκεφάλου είναι αχρησιμοποίητο δεν αντέχει στην ανάλυση, είπε η Δρ. Σαχακιάν.

Ο Δρ. Σαμ Γουάνγκ , νευρολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι ο μύθος έχει διαιωνιστεί από τη βιομηχανία της αυτοβοήθειας. Οι άνθρωποι ήθελαν να πιστεύουν στο μύθο του 10%, έτσι ώστε να μπορούν να ελπίζουν στην αυτο-βελτίωση, όπως ο ίδιος αναφέρει, και η έννοια ότι εάν εργαστούν σκληρά μπορούν να «επεκτείνουν το μυαλό»τους είναι πολύ ελκυστική και ελπιδοφόρα.

Πρόκειται για έναν μύθο όμως που τον ασπάζεται περίπου το 65% των Αμερικανών, σύμφωνα με μια έρευνα του περασμένου έτους από το ίδρυμα Michael J ox για την Έρευνα του Πάρκινσον .