Ιδού το πραγματικό πρόσωπο ιστορικών βασιλιάδων (και όχι μόνο)

Βασιλείς, επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία, αλλά όχι και το… πρόσωπό τους.

Χάρη στις τεχνικές ανακατασκευής προσώπων που χρησιμοποιούνται στην ιατροδικαστική, με τη βοήθεια σαρώσεων των σκελετικών υπολειμμάτων, οι ερευνητές είναι σε θέση να δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα προσώπων.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι κάπως υποκειμενικά, ωστόσο άκρως συναρπαστικά.

Δείτε παρακάτω εννιά ανακατασκευές προσώπων διάσημων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ιστορίας, όπως παρουσιάστηκαν στο Mental Floss:

1. Βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄

Ο σκελετός του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ ανακαλύφθηκε κάτω από ένα πάρκινγκ στο Leicester της Αγγλίας, όπου είχε ταφεί βιαστικά το 1485 μετά το θάνατό του σε μια μάχη. Η ανακατασκευή του προσώπου του φανερώνει ότι ήταν ένας νεαρός άντρας, περίπου 32 ετών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία που "αποκάλυψε" ο σκελετός του, ήταν ότι υπέφερε από σκολίωση.

2. Φαραώ Τουταγχαμών

 

Ο βασιλιάς Τουταγχαμών -η σαρκοφάγος του οποίου έχει "ταξιδέψει" πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο 19χρονος Φαραώ στη σύντομη ζωή του- είχε μεγάλα τα δύο μπροστινά του δόντια, μικρό και μαζεμένο πηγούνι, λεπτή μύτη και περίεργο σχήμα στο κρανίο, σύμφωνα με μια τρισδιάστατη απεικόνιση που προέκυψε από τη μούμια του.

3. Κοπέρνικος

 

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος πέθανε το 1543 σε ηλικία 70 ετών. Ο σκελετός του βρέθηκε πρόσφατα θαμμένος σε μια εκκλησία στην Πολωνία και ταυτοποιήθηκε από DNA με τρίχες που είχε αφήσει σε ένα βιβλίο.

Σύμφωνα με το εργαστήριο ιατροδικαστικής της πολωνικής αστυνομίας, είχε σπασμένη μύτη και μια ουλή επάνω από το αριστερό του μάτι.

4. Μπαχ

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ πόζαρε για ένα πορτρέτο μόνο μία φορά στη ζωή του. Η ανακατασκευή του προσώπου του έγινε από ένα ορειχάλκινο εκμαγείο.

5. Σαίξπηρ

Το πρόσωπο του Σαίξπηρ δημιουργήθηκε από μια μάσκα θανάτου που βρέθηκε στη Γερμανία, ωστόσο εκφράζονται διάφορες απόψεις για την αυθεντικότητά της.

6. Δάντης

Ο Δάντης Αλιγκέρι, ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, είχε στρογγυλό πηγούνι, περίεργο βλέμμα και μια χαρακτηριστική μύτη.

7. Βασιλιάς Ερρίκος Δ΄

Το μουμιοποιημένο κεφάλι του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄ είχε χαθεί μετά τη Γαλλική Επανάσταση και εντοπίστηκε ξανά πριν από μερικά χρόνια, στη σοφίτα ενός φοροεισπράκτορα. Ο 56χρονος βασιλιάς δείχνει λίγο πιο μεγάλος για τα χρόνια του παρά τη λάμψη στο βλέμμα του.

8. Η αδερφή της Κλεοπάτρας

Η Κλεοπάτρα μισούσε την αδερφή της Αρσινόη Δ΄ τόσο πολύ, που διέταξε να τη θανατώσουν. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τον τάφο της, βασιζόμενοι στο μέγεθός του και σε άλλους παράγοντες που μελετήθηκαν με τη βοήθεια της χρονολόγησης άνθρακα.

Η ανακατασκευή του προσώπου της αποκαλύπτει μια έφηβη ευρωπαϊκής και αφρικανικής καταγωγής.

9. Βασίλισσα Νεφερτίτη

Η αρχαιολόγος Joann Fletcher υποστηρίζει ότι η μούμια που βρέθηκε σε μια καλά σφραγισμένη κρύπτη ανήκει στη βασίλισσα Νεφερτίτη.

Δύο Βρετανοί ειδικοί εργάστηκαν στην ανακατασκευή του προσώπου της, χωρίς να γνωρίζουν σε ποιον ανήκε το κρανίο. Το αποτέλεσμα θυμίζει πολύ τη γνωστή προτομή της βασίλισσας.