Ανακαλύφθηκε η ουσία που “παντρεύει” ωάριο και σπερματοζωάριο

Μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκαναν Βρετανοί επιστήμονες: εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ένωση ωαρίου και σπερματοζωάριου και τη γονιμοποίηση. Η πρωτεΐνη αυτή φαίνεται να βοηθά τα δυο γενετικά κύτταρα να "συναντηθούν" και να ενωθούν κάνοντας έτσι το πρώτο ουσιώδες βήμα για τη σύλληψη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ανακάλυψη ανοίγει τουλάχιστον δυο σημαντικές δυνατότητες: ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής νέου τύπου αντισυλληπτικών, που δεν θα είναι ορμονικά και δεν θα έχουν τις όποιες παρενέργειες έχουν τα χάπια αυτά μέχρι σήμερα.

Μια πρωτεΐνη, με την ονομασία "Ιζούμο" που βρίσκεται στην επιφάνεια του σπερματοζωαρίου και μία παρόμοια με την ονομασία "Τζούνο" που βρίσκεται στην επιφάνεια του ωαρίου, την κατάλληλη στιγμή, αναγνωρίζουν η μία την άλλη, δίνοντας το "εναρκτήριο λάκτισμα" για τη γονιμοποίηση. Εκτιμάται ότι μία παρόμοια διαδικασία συμβαίνει κατά τη σύλληψη όλων των θηλαστικών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μετά το αρχικό βήμα γονιμοποίησης (το ζευγάρωμα Ιζούμο- Τζούνο), συμβαίνει μια ξαφνική εξαφάνιση της "Τζούνο" από την επιφάνεια του ωαρίου και η εν λόγω πρωτεΐνη, μέσα σε περίπου 40 λεπτά, παύει να είναι ανιχνεύσιμη. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί το ωάριο, μόλις γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, μετά "κλείνει" δηλαδή χάνει την ικανότητα να αναγνωρίσει άλλα σπερματοζωάρια. Αν αυτό δεν γινόταν, τότε θα σχηματίζονταν έμβρυα από περισσότερα του ενός σπερματοζωάρια, τα οποία θα είχαν χρωμοσώματα περισσότερα σε αριθμό από τα φυσιολογικά και, έτσι, θα πέθαιναν.