Το χασμουρητό κολλάει πιο πολύ στους νέους παρά στους γέρους

Εντάξει, ας το παραδεχτούμε! Βοηθά και η μέρα για να γίνει πιο γλαφυρό το παράδειγμα: κάποιος δίπλα σας, π.χ. στο γραφείο χασμουριέται και αυτόματα χασμουριέστε κι εσείς!

Ναι, το χασμουρητό είναι κολλητικό, αυτό είναι διαπιστωμένο, εμπειρικά τε και επιστημονικά!

Μάλιστα, στη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα για το χασμουρητό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το χασμουρητό είναι πολύ πιο κολλητικό μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Ωστόσο παραμένει ακόμη μυστήριο το γιατί κολλά το χασμουρητό.

Επίσης δεν επιβεβαιώνονται πορίσματα προηγούμενων μελετών ότι το κολλητικο χασμουρητό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ενσυναίσθησης (της αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων), κόπωσης ή πεσμένης ενέργειας.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "PLoS One".

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας που εμπλέκεται στο κολλητικό χασμουρητό, μπορεί τελικά να ρίξει περισσότερο φως σε νευροψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός. Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις, που τείνουν σε συναισθηματική αποστασιοποίηση και κοινωνική απομόνωση, ενώ χασμουριούνται συχνά αυθόρμητα, εκδηλώνουν πολύ λιγότερο κολλητικό χασμουρητό.

Διάφορα ζώα χασμουριούνται από μόνα τους, όταν είναι κουρασμένα ή βαριούνται (κάτι που ισχύει και για τους ανθρώπους), αλλά το κολλητικό χασμουρητό είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μόνο στα πιο εξελιγμένα είδη, στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να δει κανείς κάποιον άλλον να χασμουριέται, αφού αρκεί να τον ακούσει να χασμουριέται ή απλώς να σκεφτεί (ή να διαβάσει) ότι ο άλλος χασμουριέται.

Ενώ το αυθόρμητο χασμουρητό συμβαίνει ήδη στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, το κολλητικό χασμουρητό αρχίζει να εμφανίζεται στην αρχή της παιδικής ηλικίας. Άγνωστο παραμένει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο σε σχέση με άλλους.