Βρέθηκαν γονίδια που επηρεάζουν την ανδρική ομοφυλοφιλία

Μια νέα επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) αναμένεται να πυροδοτήσει συζητήσεις σε ένα φλέγον και αμφιλεγόμενο θέμα.

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ορισμένα γονίδια στο DNA των ανδρών που παίζουν ρόλο για το αν αυτός θα είναι ομοφυλόφιλος. Όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά αν ένας άνδρας τα έχει, τότε θα είναι ομοφυλόφιλος, όμως φαίνεται πως μπορούν να επιδράσουν στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Έτσι, τα νέα ευρήματα είναι ανοικτά ακόμη και σε διττές ερμηνείες: είτε ότι όντως υπάρχει σημαντική γενετική επίδραση στο να γίνει κανείς γκέι, είτε ότι υπάρχει απλώς κάποια ακαθόριστη επίδραση, πράγμα που αφήνει μεγαλύτερο χώρο για άλλες παραμέτρους (την επίδραση του άμεσου περιβάλλοντος και της κοινωνίας γενικότερα, τις ελεύθερες σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός κ.α.).

Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA 400 ομοφυλόφιλων ανδρών και των δίδυμων αδελφών τους και βρήκαν ότι τα γονίδια σε τουλάχιστον δύο χρωμοσώματα επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο περιοχές, η Xq28 στο χρωμόσωμα Χ και άλλη μία στο χρωμόσωμα 8, που φαίνεται να ασκούν επίδραση στη σεξουαλική συμπεριφορά ενός άνδρα. Όμως οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν ιδέα ποια ακριβώς από τα πολλά γονίδια αυτών των δύο γενετικών περιοχών εμπλέκονται, ούτε μέσω ποιου ακριβώς μηχανισμού ασκούν την επίδρασή τους στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επίσης, δεν απέκλεισαν να υπάρχουν και άλλες περιοχές του DNA που να παίζουν ρόλο στον σεξουαλικό προσανατολισμό και οι οποίες δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.

Παλαιότερη μικρότερη μελέτη ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις το 1993, όταν αφού είχε μελετήσει τα οικογενειακά ιστορικά άνω των 100 ομοφυλόφιλων ανδρών, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ομοφυλοφιλία τείνει να είναι κληρονομική. Υποστήριξε ότι πάνω από το 10% των αδελφών των γκέι, είναι και οι ίδιοι γκέι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό είναι μόλις 3%. Ακόμα, οι θείοι και οι ξάδελφοι ενός ομοφυλόφιλου άνδρα (μόνο από την πλευρά της μητέρας του) έχουν πάνω από τον μέσο όρο πιθανότητα να είναι κι αυτοί ομοφυλόφιλοι.

Πέρυσι, μια καναδική μελέτη βρήκε ότι όσο μεγαλύτερης ηλικίας αδέλφια έχει ένας άνδρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι ο ίδιος γκέι. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι σε κάθε επόμενο παιδί που γεννά μια γυναίκα, αυξάνεται η πιθανότητα -λόγω των δικών της ορμονικών αντιδράσεων- να αναπτυχθούν θηλυκά χαρακτηριστικά στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Από την άλλη, δεν έχουν βρεθεί -έως τώρα τουλάχιστον- γονίδια που να αυξάνουν την πιθανότητα της γυναικείας ομοφυλοφιλίας.