Έλληνες ερευνητές: Οι πατάτες τηγανίζονται καλύτερα… στον Δία!

Δύο Έλληνες ερευνητές, ο Γιάννης Λιούμπας και ο Θοδωρής Καρα­πάντσιος, ερευνητές του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βάλθηκαν να αποδείξουν ότι ο Δίας είναι ο καταλληλότερος πλανήτης για να τηγανίσετε τις πατάτες σας.

Χρησιμοποιώντας για τις μελέτες τους μια φριτέζα μέσα στην Φυγόκεντρο Μεγάλης Διαμέτρου (LDC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στην Ολλανδία, οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τηγάνισμα σε συνθήκες βαρύτητας του Δία γίνεται πολύ γρήγορα ενώ οι πατάτες αποκτούν μάλιστα μια πιο τραγανή κρούστα.

Το πείραμα

Οι ερευνητές έκοψαν πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τις τηγάνισαν μέσα σε ένα είδος φριτέζας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, η οποία περιστρεφόταν μέσα στη φυγόκεντρο- ένα γιγάντιο περιστρεφόμενο μηχάνημα, που δημιουργεί συνθήκες επιτάχυνσης, πολύ υψηλότερης από την επιτάχυνση του γήινου βαρυτικού πεδίου.

Ειδικά θερμόμετρα που είχαν εισαχθεί στις πατάτες έδειξαν ότι η αύξηση της βαρύτητας επιταχύνει τη μεταφορά θερμότητας από το λάδι στις πατάτες. Συγκεκριμένα, η βέλτιστη επιτάχυνση για τραγανές τηγανητές πατάτες είναι 3 g. , τρεις φορές μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη από την βαρυτική επιτάχυνση στον Δία, περίπου 2,52g.

Ωστόσο, οι πατάτες των 3 g δεν έχουν ακόμα τελειοποιηθεί. η μία πλευρά κάθε πατάτας έβγαινε μαλακή και μουλιασμένη καθώς η κάτω επιφάνειά της στη φυγόκεντρο δεν βρισκόταν σε επαφή με το λάδι.

Το πρόβλημα θα μπορούσε πάντως να λυθεί με περαιτέρω πειράματα στην περιστρεφόμενη φριτέζα, αναφέρει το ερευνητικό δίδυμο στην επιθεώρηση Food Research International.