Η ντισκοτέκ των δεινοσαύρων: Το lifestyle των Ιουράσιων γιγάντων

Σε μια μεγάλη βραχώδη έκταση, σε μια λιμνοθάλασσα στο νησί Skye της Σκωτίας η... ντισκοτέκ των δεινοσαύρων αποκαλύπτει άγνωστες και σημαντικές πτυχές του lifestyle των τεράστιων γιγάντων της Ιουράσιας περιόδου, των δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι και συγκεκριμένα η κατηγορία των σαυρόποδων είναι ίσως τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στον πλανήτη Γη.

Στο Skye, υπάρχει μια τεράστια συγκέντρωση αποτυπωμάτων δεινοσαύρων, κάποια τόσο μεγάλα που η διάμετρος τους φτάνει τα 70 εκατοστά! Τα αποτυπώματα δημιουργήθηκαν όταν τα τεράστια σαυρόποδα βγήκαν από τη μεγάλη λιμνοθάλασσα για να περπατήσουν στην στεριά, περίπου 170 εκατομμύρια χρόνια πριν.

"Υπήρχαν πραγματικά πολλά σαυρόποδα σε αυτή τη λιμνοθάλασσα. Ήταν το σπίτι τους εδώ... Από τα χαοτικά αποτυπώματα, μοιάζει με χορευτική πίστα, με μια ντισκοτέκ δεινοσαύρων" λέει ο παλαιοντολόγος Steve Brusatte, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τα σαυρόποδα ήταν φυτοφάγοι δεινόσαυροι, είχαν 4 πόδια, μακριούς λαιμούς και τεράστιες ουρές, έφταναν σε μήκος τα 15 μέτρα και ζύγιζαν σχεδόν 20 τόνους.

Είναι τα μεγαλύτερα πλάσματα που έζησαν ποτέ στην ξηρά.

Σύμφωνα με τον Brusatte ήταν τα "πρώιμα ξαδέλφια ή οι πρόγονοι διάσημων δεινοσαύρων όπως ο Διπλόδοκος και ο Βροντόσαυρος".

Τα αποτυπώματα δείχνουν ότι τα σαυρόποδα περνούσαν και κάποιο χρόνο της ζωής τους (και όχι μικρό) στο νερό.

Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού ελάχιστα απολιθώματα έχουν σωθεί από αυτή την προϊστορική περίοδο.