Ανακαλύφθηκαν τα Σόδομα της Παλαιάς Διαθήκης!

Μια "θηριώδης" πόλη ήρθε στο φως στην περιοχή Ταλ ελ Χαμάμ (Tall el-Hamaam) της Ιορδανίας και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πολλές ενδείξεις μαρτυρούν ότι μπορεί να πρόκειται για τα Σόδομα, τη βιβλική πόλη των οργίων και της ακολασίας, που κατέστρεψε ο Θεός, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Η πόλη που είναι τεραστίων διαστάσεων χρονολογείται μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ. Το σημείο που βρέθηκε αλλά και άλλες προδιαγραφές ταιριάζουν πολύ με τις βιβλικές περιγραφές για τα Σόδομα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Ταλ ελ Χαμάμ εγκαταλείφθηκε ξαφνικά και ανοικοδομήθηκε περίπου 700 χρόνια μετά.

Τα βιβλικά Σόδομα αλλά και τα Γόμορρα είναι δυο πόλεις που περιγράφονται στο βιβλίο της Γενέσεως. Τα δυο βασίλεια τοποθετούνται από τις περιγραφές, στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για πόλεις μεγάλης έκτασης, καταπράσινες, με καλή άρδευση και πολύ πλούτο.

Τα Σόδομα μνημονεύονται στην Παλαιά αλλά και στην Καινή Διαθήκη.

Η πόλη, βασικός εμπορικός σταθμός, ήταν οχυρωμένη πίσω από ψηλά και μεγάλα τείχη.

Η Ταλ ελ Χαμάμ χρονολογείται την ίδια εποχή με τα Σόδομα ενώ είναι και η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή, περίπου 5-10 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής σκαπάνης που έφερε στο φως την πόλη, καθηγητής Steven Collins του Πανεπιστημίου Trinity Southwestern στο Νέο Μεξικό, δήλωσε περιοδικό Popular Archaeology ότι επρόκειτο για μία "τερατώδη" περιοχή συγκριτικά με άλλες κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τα ευρήματα μαρτυρούν μια ιδιαίτερα εξελιγμένη κοινωνία και κοινωνική δομή. Πρόκειται για μια πόλη με προμαχώνες και χοντρά πλίνθινα τείχη πάχους 5,2 μέτρων και 10 μέτρα ύψος, με πύλες, παρατηρητήρια και τουλάχιστον ένα οδόστρωμα.

"Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι μια σημαντική πόλη-κράτος, άγνωστη στους επιστήμονες πριν ξεκινήσουμε το έργο μας" επεσήμανε ο Collins. "Το Ταλ ελ Χαμάμ ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρισκόταν Σόδομα σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Κικάρ. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κανείς να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει την μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Ταλ ελ Χαμάμ ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό" πρόσθεσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, Ο Θεός κατέστρεψε τους "αδύναμους αμαρτωλούς" στα Σόδομα με φωτιά και θειάφι, αλλά επέτρεψε στον Λοτ, τον μοναδικό ενάρετο άνδρα της πόλης, να διαφύγει μαζί με την οικογένειά του.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, ακόμη κι αν η πόλη που ανακάλυψαν δεν είναι τα Σόδομα, πρόκειται για ένα σπουδαίο ιστορικό και αρχαιολογικό εύρημα.

Επίσης, ο δρ. Collins επισημαίνει ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού, ίσως έπειτα από έναν σεισμό, αλλά άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ερήμωση προήλθε από πτώση αστεροειδούς, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή.

Πηγή: dailymail